RAEN SA (56/2023) Zawarcie porozumienia w zakresie rozwoju projektów OZE

29.09.2023, 21:28aktualizacja: 29.09.2023, 21:29

Raport bieżący 56/2023

Zarząd Raen S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej: "Emitent") informuje, że w dniu dzisiejszym otrzymał od ZERO-E GLOBAL ASSETS S.L.U. z siedzibą w Madrycie należącą do grupy Cobra (dalej: "Cobra"), podpisane w dniu 28 września 2023 roku, porozumienie dotyczące współpracy w zakresie planowania, rozwijania (dewelopowania) i budowy projektów z zakresu OZE, w szczególności farm fotowoltaicznych oraz magazynów energii zlokalizowanych na terenie Polski.

Zgodnie z treścią porozumienia, strony postanowiły, że w celu realizacji projektów powołana zostanie spółka celowa tzw. SPV, w której Cobra obejmie 80% udziałów a Raen S.A. obejmie 20% pozostałych udziałów. Emitent będzie odpowiedzialny za doprowadzenie projektu do statusu RTB, jednak strony będą dążyły do budowy i eksploatacji tych projektów. W przypadku podjęcia decyzji o budowie, każda ze stron będzie zobligowana do pokrycia kosztów związanych z budową projektu proporcjonalnie do procentowego udziału w kapitale zakładowym SPV.

Grupo Cobra to hiszpańska firma inżynieryjno-budowlana zajmująca się energią odnawialną i infrastrukturą, działająca w 45 krajach i zatrudniająca ponad 45 000 osób. Grupo Cobra jest własnością notowanej na francuskiej giełdzie Euronext spółki Vinci S.A., konglomeratu energetycznego i budowlanego z aktywami o wartości ponad 100 miliardów euro, działającego w 120 krajach na całym świecie.

Zawarcie porozumienia z Cobra stanowi ważny krok w realizacji strategii Emitenta oraz przyczyni się do osiągnięcia pozytywnych wyników finansowych.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz