XXXI Konferencja SKOK w Katowicach: „SKOK w nową dekadę”

28.09.2023, 11:44aktualizacja: 02.10.2023, 11:48

Spółdzielcze Kasy Oszczędnościowo-Kredytowe to instytucje mocno zakorzenione w polskiej rzeczywistości ekonomicznej. SKOK-i wciąż się jednak rozwijają i otwierają na najnowocześniejsze formy usług finansowych. O tym między innymi dyskutować będą uczestnicy XXXI Konferencji SKOK organizowanej pod hasłem „SKOK w nową dekadę”, która odbędzie się 5 października w Katowicach.

Rozwój elektronicznych kanałów dostępu do usług finansowych, wdrażanie nowoczesnych metod płatności przez internet, wykorzystanie mediów społecznościowych do komunikacji z członkami, czy wreszcie rozszerzanie oferty o produkty dedykowane młodym ludziom - takie jak Karta Dla Młodzieży - to wszystko pokazuje, iż spółdzielcze kasy wiele uwagi poświęcają przyszłości.

Sektor SKOK obchodził w zeszłym roku 30. rocznicę swojego istnienia. Rok 2023 jest zatem dla nich pierwszym rokiem nowej dekady, na co wskazuje też numer zawarty w nazwie konferencji.

Wśród zaproszonych gości największą grupę stanowić będą ci, którzy na rozwój SKOK-ów mają na co dzień największy wpływ, a więc ich pracownicy. To dzięki ich wiedzy, umiejętnościom i zaangażowaniu instytucje te są w stanie konkurować z bankami, nierzadko będącymi częścią wielkich, międzynarodowych korporacji.

Polskie SKOK-i stanowią część ogólnoświatowego ruchu unii kredytowych, dlatego wśród zaproszonych gości będą finansiści z zagranicy, m.in. przedstawiciele amerykańskich, brytyjskich i irlandzkich „credit unions”. W trakcie konferencji uhonorowane zostaną najważniejszą nagrodą systemu SKOK - „Feniksem”, dwie organizacje zrzeszające ukraińskie unie kredytowe.

XXXI Konferencja SKOK organizowana pod hasłem „SKOK w nową dekadę” odbędzie się 5 października w Katowicach.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Data publikacji 28.09.2023, 11:44