Emmes przejmuje VaxTRIALS

05.10.2023, 14:37aktualizacja: 05.10.2023, 14:41

VaxTRIALS wnosi nową bazę w Ameryce Łacińskiej i pogłębione badania nad szczepionkami.

ROCKVILLE, Maryland, 5 października 2023 r. /PRNewswire/ -- Emmes, globalna spółka prowadząca kompleksową działalność badawczą na zlecenie (CRO), zaangażowana we wsparcie zdrowia publicznego i rozwoju branży biofarmaceutycznej, ogłasza przejęcie spółki VaxTRIALS. Firma VaxTRIALS z siedzibą w Panama City, Panama, zatrudnia ponad 160 pracowników, którzy prowadzą i monitorują badania kliniczne nad szczepionkami w całej Ameryce Łacińskiej.

„Obecnie badania kliniczne są zarówno bardziej złożone jak i charakteryzują się bardziej globalnym zasięgiem niż kiedykolwiek wcześniej - powiedział Sastry Chilukuri, prezes wykonawczy Emmes. - Połączenie wiedzy specjalistycznej VaxTRIALS w Ameryce Łacińskiej i atutów Emmes, szczególnie w zakresie technologii, biostatystyki i zarządzania danymi, zapewni klientom niezrównane doświadczenia płynące z partnerstwa w ramach prowadzenia badań klinicznych”.

„VaxTRIALS i Emmes doskonale się uzupełniają - stwierdził dyrektor generalny Emmes, Peter Ronco. - Poszerza globalny zasięg naszej obecnej bazy w Ameryce Północnej, Europie i Azji o Amerykę Łacińską, region stanowiący jeden z najszybciej rozwijających się rynków badań klinicznych ze względu na liczną i zróżnicowaną populację pacjentów i wysokiej jakości obiekty badawcze. Spółka VaxTRIALS wnosi szereg nowych klientów z branży biofarmaceutycznej i partnerstw publiczno-prywatnych oraz umacnia jeden z naszych największych obszarów badawczych obejmujących szczepionki i choroby zakaźne”.

Badania kliniczne VaxTRIALS związane ze szczepionkami są prowadzone w 11 krajach Ameryki Łacińskiej oraz na Filipinach.

Pracownicy VaxTRIALS wspierają badania kliniczne, których celem jest profilaktyka takich chorób jak grypa, denga, chikungunya, zapalenie wątroby typu A, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, półpasiec, krztusiec, zakażenie wirusem RSV (syncytialnym wirusem oddechowym), polio i COVID-19.

„Kolejną korzyścią dla firmy Emmes jest możliwość wykorzystania ugruntowanej sieci VaxTRIALS w Ameryce Łacińskiej w celu dotarcia do uczestników badań klinicznych w naszych pozostałych obszarach terapeutycznych, w tym w zakresie chorób rzadkich i pediatrycznych, terapii komórkowych i genowych, jak również okulistki” - dodał Peter Ronco.

„Nasze firmy zbudowały trwałe relacje z klientami i mają osiągnięcia w dziedzinie usług obejmujących badania nad szczepionkami i chorobami zakaźnymi - powiedział dr José Jimeno, dyrektor generalny VaxTRIALS. - Jestem dumny, że rozwój zasobów ludzkich i kultury organizacyjnej stał się naszym priorytetem, obejmującym zatrudnianie i rozwój pracowników, którzy są mocno zaangażowani w transformację obszaru zdrowia publicznego”.

„Jestem również podekscytowany wykorzystaniem do naszych działań wiedzy technologicznej Emmes, jak również ich osiągnięć i głębi ich analiz biostatystycznych i zarządzania danymi, z korzyścią dla naszych klientów w całej Ameryce Łacińskiej - dodał. -Platforma zarządzania danymi Advantage eClinical firmy Emmes, przynosząca takie korzyści jak poprawa jakości danych, uproszczenie nadzoru nad badaniami klinicznymi i redukcja ram czasowych i kosztów badań, może być niezmiernie pomocna dla naszych klientów”.

Chilukuri nadmienił, że „José Jimeno łączy w sobie doświadczenie lekarskie i dogłębną wiedzę na temat branży i regionu Ameryki Łacińskiej, oraz może poszczycić się doskonałą renomą w międzynarodowym środowisku specjalistów w dziedzinie szczepień. Jako założyciel i dyrektor generalny VaxTRIALS, dał się poznać jako niezmiernie aktywny i energiczny lider. Jesteśmy zachwyceni możliwością powitania José i zespołu VaxTRIALS w rodzinie Emmes”.

VaxTRIALS

VaxTRIALS, wyspecjalizowana spółka prowadząca działalność badawczą na zlecenie, dostarcza innowacyjne rozwiązania w zakresie zarządzania badaniami klinicznymi nad szczepionkami i ich monitorowania w krajach Ameryki Łacińskiej. Założona w 2012 r. firma VaxTRIALS zbudowała swoją renomę na wsparciu klientów, sponsorów i wykonawców w osiąganiu nadzwyczajnych wyników w realizacji ich badań. Spółka jest regionalnym liderem obecnym na rynkach 11 krajów Ameryki Łacińskiej i na Filipinach, a jej wiedza na temat lokalnych regulacji i szeroka sieć obiektów badawczych o rozległym doświadczeniu zapewnia szybką rekrutację pacjentów do badań i wysokie standardy.

Emmes

Założona ponad 45 lat temu Emmes jest globalną spółką prowadzącą kompleksowe badania kliniczne na zlecenie, która dąży do doskonałości we wspieraniu zdrowia publicznego i rozwoju innowacji w dziedzinie biofarmaceutycznej. Do klientów spółki należą liczne agencje i instytuty amerykańskiego rządu federalnego oraz szeroki zakres firm biotechnologicznych, farmaceutycznych i produkujących wyroby medyczne na całym świecie.

Aby dowiedzieć się więcej o pozytywnym wpływie badań na zdrowie ludzi, odwiedź stronę internetową Emmes www.emmes.com.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/220594/4323124/Emmes_Logo.jpg

Źródło: Emmes