Rozmowy eksperckie PAP na temat wpływu sztucznej inteligencji na bezpieczeństwo w sieci

16.10.2023, 09:48aktualizacja: 16.10.2023, 15:36

PAP - grafika
17 października o godz. 11.00 rozpoczynamy cykl webinarów w temacie kształtowania polityki bezpieczeństwa cybernetycznego z wykorzystaniem sztucznej inteligencji. Gościem pierwszego odcinka będzie Krzysztof Matyszok, dyrektor obszaru zarządzania podatnościami ING Hubs Poland, z którym porozmawiamy o procesach służących wsparciu organizacji w unikaniu często groźnych w skutkach cyberataków. Szczególnej uwadze poddamy znaczenie AI w obszarze Zarządzania Podatnościami.

Dostawcy rozwiązań informatycznych z różnych segmentów rynku IT prześcigają się w pomysłach na wykorzystanie technik AI do osiągnięcia przewagi nad konkurencją, zapewnienia lepszych doświadczeń dla użytkowników, ale przede wszystkim do zwiększenia efektywności działania narzędzi.

Proces Zarządzania Podatnościami w ramach ogólnej strategii Cybersecurity każdej organizacji wiąże się z obsługą dużej ilości danych w dosyć dynamicznych warunkach. Mechanizmy AI mogą stanowić wsparcie na kilku etapach tego procesu - oferując precyzyjne podejście do ustalania priorytetów, a także predykcję wyzwań, przed jakimi może postawić nas przyszłość.

Zawsze trzeba mieć na uwadze ryzyko błędnych werdyktów AI, stąd duży nacisk powinien być nałożony na jakość danych, na bazie których modele się uczą, a także dodatkowe pomiary kontrolne budujące zaufanie do rozwiązania. Warto zainteresować się nowymi możliwościami platform do Zarządzania Podatnościami, aby odblokować skuteczniejszą, a zarazem efektywną kosztowo ochronę zasobów IT organizacji.

Zachęcamy do udziału w rozmowie. Zarejestrowane osoby będą mogły zadawać pytania naszemu ekspertowi (sesja Q&A): https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_lXAymMd_QO-nbmWz-qcPBg#/registration

Transmisja live: https://pap-mediaroom.pl https://biznes.pap.pl https://debata.infostrefa.tv

Partnerem merytorycznym cyklu eksperckich rozmów PAP jest ING Hubs Poland.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE