CIECH SA (62/2023) Zawarcie porozumienia dotyczącego analizy możliwości realizacji projektu budowy modułowych elektrowni jądrowych. Rozwiązanie listu intencyjnego z Synthos Green Energy S.A.

25.10.2023, 16:29aktualizacja: 25.10.2023, 16:30

Raport bieżący 62/2023

Zarząd CIECH S.A. (dalej: "Emitent" lub "CIECH"), informuje, iż w dniu 25 października 2023 roku pomiędzy CIECH i ORLEN SYNTHOS GREEN ENERGY sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie ("OSGE"; łącznie "Strony") zostało zawarte Porozumienie dotyczące analizy możliwości realizacji projektu budowy modułowych elektrowni jądrowych ("Porozumienie").

Porozumienie, reguluje zasady współpracy Stron w zakresie weryfikacji możliwości realizacji inwestycji obejmującej budowę modułowych elektrowni jądrowych w technologii opartej o reaktory BWRX-300 (ang. Small Modular Reactors, "SMR", "Projekt SMR"), na wybranych nieruchomościach będących w dyspozycji CIECH ("Lokalizacje"), uzgodnienie i negocjacje warunków współpracy w trakcie przygotowania i realizacji inwestycji obejmującej Projekt SMR, a także wypracowanie docelowego modelu biznesowego współpracy Stron w przypadku podjęcia decyzji o realizacji inwestycji obejmującej Projekt SMR.

W przypadku, gdy analiza przydatności potwierdzi, że określone Lokalizacje mogą być potencjalnie wykorzystane do realizacji Projektów SMR, Strony będą prowadzić w dobrej wierze, rozmowy ukierunkowane na zawarcie wiążącej umowy o współpracy w zakresie Projektów SMR ("Umowa Współpracy"). Intencją Stron jest zawarcie Umowy Współpracy w terminie do dnia 30 czerwca 2024 roku.

OSGE współpracuje z GE-Hitachi Nuclear Energy Americas LLC, w związku z czym dysponuje na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej wyłącznym prawem do dysponowania technologią BWRX-300, której zastosowanie może zapewnić zaspokojenie potrzeb w zakresie dostaw energii elektrycznej oraz ciepła przemysłowego i systemowego (komunalnego).

Współpraca Stron wpisuje się w przyjętą przez Emitenta Strategię Grupy CIECH z dnia 18 maja 2022 roku (raport bieżący nr 19/2022), Strategię ESG Grupy CIECH (https://esgciech.com/) i działania Grupy mające na celu:

1. obniżenie emisji CO2 Grupy o 33% do roku 2026,

2. wycofanie węgla jako surowca do produkcji energii do roku 2033,

3. osiągnięcie neutralności klimatycznej Grupy (net zero) do roku 2040.

Jednocześnie Zarząd wskazuje, że OSGE została utworzona przez ORLEN S.A. i Synthos Green Energy S.A. ("SGE").

CIECH i SGE dnia 9 września 2021 r., podpisały list intencyjny o współpracy w zakresie wykorzystania technologii SMR ("List Intencyjny"), o czym Emitent informował w raporcie bieżącym nr 31/2021.

Podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylające dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE (Dz. Urz. UE L Nr 173, str. 1).

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz