Technicolor Creative Studios wybiera firmę Cognizant na partnera usług IT i transformacji cyfrowej

02.11.2023, 17:02aktualizacja: 02.11.2023, 17:07

PR Newswire/Cognizant Technology Solutions
Na podstawie umowy zawartej na okres pięciu lat Cognizant będzie świadczyć usługi wsparcia IT na rzecz pracowników Technicolor Creative Studios na całym świecie.

TEANECK, N.J., 31 października 2023 r. /PRNewswire/ -- Technicolor Creative Studios wybrał firmę Cognizant (Nasdaq: CTSH) na globalnego partnera usług IT i transformacji cyfrowej. Zgodnie z pięcioletnią umową, Cognizant będzie świadczyć kompleksową usługę zarządzaną obejmującą użytkowników, aplikacje i infrastrukturę Technicolor Creative Studios. Rozwiązanie to spełnia potrzeby klienta na dwa sposoby, które obejmują szybkie uruchomienie usługi zarządzanej w celu wsparcia firmowych aplikacji Technicolor Creative Studios przy równoczesnym zapewnieniu wysokiej jakości poprzez wdrożenie od samego początku modeli operacyjnych i procesów opartych na najlepszych praktykach.

Podejście Cognizant polega na zastosowaniu zintegrowanego modelu operacyjnego obejmującego system wsparcia (service desk), usługi dla użytkowników końcowych, usługi w zakresie aplikacji, infrastrukturę, sieć i usługi platformowe. Oparte są one na zintegrowanym systemie zarządzania i wielofunkcyjnych usługach opartych na podejściu obejmującym priorytetową pozycję automatyzacji i nieustanne doskonalenie. Model operacyjny zaprojektowano w sposób umożliwiający pionową i poziomą rozbudowę usług w celu uwzględnienia ich zmian i zakresu wraz ze zmieniającą się działalnością Technicolor Creative Studios w okresie obowiązywania umowy.

Dzięki ponad stuletniemu doświadczeniu w obszarze innowacyjnej rozrywki Technicolor Creative Studios jest firmą technologiczną prowadzącą działalność w sektorze kreatywnym i dysponuje nagradzanym zespołem artystów i techników, którzy zapewniają najwyższej klasy usługi w zakresie efektów wizualnych (WFX) w międzynarodowej branży rozrywki, mediów i reklamy. W ramach transformacji firma testuje technologię, która pozwala Technicolor Creative Studios na utrzymanie pozycji dostawcy najnowocześniejszych doświadczeń wizualnych, na przykład mapowania 3D, interaktywnego otoczenia, rzeczywistości rozszerzonej i wirtualnej oraz sztucznej inteligencji. Technicolor Creative Studios przechodzi transformację od efektów wizualnych do doświadczeń wizualnych dzięki inwestycjom w ludzi i technologie oraz partnerstwom w ramach ekosystemu usług kreatywnych.

Na początku 2022 r. firma Technicolor SA podjęła decyzję w sprawie kontynuacji ewolucji, tworząc dwie czołowe niezależne spółki giełdowe, przy czym każda z nich jest zdolna do realizacji własnych celów strategicznych i uwolnienia potencjału wartości. W okresie po wydzieleniu tych podmiotów, pod koniec 2022 roku, działalność IT firmy Technicolor Creative Studios była obsługiwana na mocy umowy w sprawie przeniesienia usług. Aby stać się niezależnym podmiotem, w Technicolor Creative Studios podjęto decyzję o wyodrębnieniu systemów IT i konieczności stworzenia własnej jednostki organizacyjnej odpowiedzialnej za IT w celu wsparcia zarówno firmowych systemów informatycznych jaki i sieci produkcji kreatywnej. Spółka rozpoczęła poszukiwania międzynarodowego dostawcy usług, który pomoże Technicolor Creative Studios w transformacji działalności w zakresie IT w celu wsparcia nieustannie zmieniających się wymagań świata mediów i rozrywki.

„Jesteśmy dumni, że firma Technicolor Creative Studios wybrała nas na strategicznego partnera usług IT - powiedział Rohit Gupta, dyrektor zarządzający na Wielką Brytanie i Irlandię w Cognizant. - Współpraca ta świadczy o silnej koncentracji Cognizant na sektorze mediów i rozrywki. Branża kreatywna już stoi na czele wdrażania nowych technologii, przy czym zgodnie z przewidywaniami, trend ten będzie rozwijać się dynamicznie a technologia stanie się towarzyszem dla twórców, którzy będą jeszcze bardziej rozwijać swoją wyobraźnię w celu tworzenia najlepszych treści dla swoich klientów. Cognizant udzieli firmie Technicolor Creative Studios wsparcia w zakresie transformacji aktywów IT i dostarczenia najlepszych doświadczeń użytkownika dla twórczych umysłów na całym świecie”.

„Wybraliśmy firmę Cognizant, ponieważ ważne było dla nas podjęcie współpracy z podmiotem, który rozumie naszą branżę i ma właściwe nastawienie do współpracy w zakresie trudnej transformacji zmierzającej do sukcesu każdej ze stron. W dążeniu do zajęcia przez Technicolor Creative Studios najlepszej pozycji do tworzenia doskonałych treści dla naszych klientów, istotny jest rozwój naszych aktywów IT, zapewniających najlepsze narzędzia i doświadczenia dla naszych pracowników. Z niecierpliwością oczekujemy na osiągnięcie tego celu dzięki współpracy z Cognizant” - powiedział Praveen Vadlamani, starszy wiceprezes ds. infrastruktury i technologii w Technicolor Creative Studios.

Technicolor Creative Studios

Technicolor Creative Studios jest firmą technologiczną prowadzącą działalność w sektorze kreatywnym, zapewniającą światowej klasy specjalistyczną wiedzę w zakresie produkcji. Przyświeca jej jeden cel: realizacja ambitnych i ponadprzeciętnych pomysłów. Mając w swoich strukturach nagradzane studia, MPC, The Mill, Mikros Animation i Technicolor Games, inspirujemy firmy z branży kreatywnej na całym świecie do produkcji najbardziej kultowych dzieł.

Nasz międzynarodowy zespół artystów i techników współpracuje ze społecznością twórców reprezentujących świat filmu, telewizji, animacji, gier, doświadczeń związanych z marką (brand experience) i reklamy, przynosząc uniwersalną sztukę snucia opowieści odbiorcom na całym świecie.

www.technicolorcreative.com

Cognizant

Cognizant (Nasdaq: CTSH) tworzy nowoczesną działalność biznesową. Pomagamy naszym klientom w modernizacji technologii, tworzeniu na nowo procesów i transformacji doświadczeń, co pozwala im utrzymać przewagę w naszym dynamicznie zmieniającym się świecie. Razem poprawiamy codzienne życie. Dowiedz się jak tego dokonujemy na stronie www.cognizant.com lub @cognizant.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/1794711/Cognizant_Logo.jpg

Źródło: Cognizant Technology Solutions

KONTAKT:

EMEA / APAC / Ameryka Północna i Południowa:

Christina Schneider

e-mail: christina.schneider@cognizant.com