#SposóbNaKapitał: rynek kapitałowy jako źródło finansowania rozwoju przedsiębiorstw

08.11.2023, 13:48aktualizacja: 09.11.2023, 12:35

PAP/K. Kalbarczyk - Maciej Trybuchowski, prezes zarządu KDPW
W czwartym odcinku cyklu #SposóbNaKapitał rozmawiano o sposobach na pozyskiwanie kapitału przez spółki. „Nasz rynek giełdowy jest rynkiem dojrzałym, ale wciąż brakuje mu nowych emitentów. A giełda to dobre miejsce na zdobycie kapitału” - stwierdził Maciej Trybuchowski, prezes zarządu Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych i izby rozliczeniowej KDPW_CCP.

Rynek kapitałowy to doskonałe źródło finansowania przedsiębiorstw. Jest mnóstwo korzyści związanych z ofertą publiczną, na którą decydują się przedsiębiorstwa. „Spółki decydujące się na pozyskanie kapitału poprzez giełdę mogą liczyć na kapitał i dostęp do inwestorów, wzrost rozpoznawalności oraz rynkowej wyceny spółki. Dzięki przestrzeganiu dobrych praktyk spółki te wyznaczają standardy działania dla pozostałych uczestników rynku i wspierają bezpieczny oraz uczciwy obrót” - oświadczył Maciej Trybuchowski, prezes zarządu Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych i izby rozliczeniowej KDPW_CCP.

Izba rozliczeniowa KDPW CCP od 2011 r. prowadzi działalność z zakresu rozliczania transakcji zawieranych na rynku regulowanym, rozliczania transakcji zawieranych w alternatywnym systemie obrotu, na rynku pozagiełdowym OTC oraz obsługi systemu zabezpieczania płynności rozliczeń, w tym systemu gwarantowania rozliczeń transakcji zawartych w Polsce.

„KDWP CCP stanowi fundament obrotu kapitałowego oraz filar bezpieczeństwa rozliczeń finansowych w naszym kraju. Stoi na straży właściwego rozliczania transakcji. Dzięki m.in. naszej pracy nie jest możliwe, aby jakieś akcje się zgubiły albo >>rozmnożyły<<” - przyznał prezes Trybuchowski.

Polskie prawo określa, że zakres obowiązków informacyjnych o spółce spoczywa na emitencie, zarówno przed, jak i po debiucie giełdowym. KDPW dba, aby spółki otrzymywały konieczne wsparcie, zarówno po wejściu na giełdę, jak i w procesach związanych z obsługą zdarzeń korporacyjnych i realizacją operacji na papierach.

„Emitenci są naszymi członkami, tzn. każda spółka, która emituje akcje jest de facto uczestnikiem KDPW i za naszym pośrednictwem odbywa się szereg działań, np. kontrola wypłat dywidendy. Mamy szereg instrumentów, z których emitenci mogą skorzystać” - przyznał prezes Trybuchowski.

KDPW pomaga w rejestracji papierów wartościowych, wypłatach świadczeń, identyfikacji akcjonariuszy, obsłudze prawa poboru, połączenia lub podziału spółki. Ciekawym instrumentem przydatnym do obsługi walnych zgromadzeń jest eVoting, czyli elektroniczne oddawanie głosów.

„Nasz rynek jest rynkiem nowoczesnym, dojrzałym. Mamy rozwiązania, które stanowią o bezpieczeństwie całego rynku kapitałowego. Jednak brakuje nowych emitentów, a giełda jest doskonałym miejscem do pozyskiwania kapitału” - podsumował Maciej Trybuchowski, prezes zarządu Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych CCP.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo