MI: startuje przebudowa dworca Gałkówek (komunikat)

14.11.2023, 16:52aktualizacja: 14.11.2023, 16:53

- Ministerstwo Infrastruktury informuje:

Rozpoczęły się prace budowlane na dworcu kolejowym w Gałkowie Małym. Inwestycja jest realizowana w ramach Programu Inwestycji Dworcowych na lata 2016-2023. W zakresie dokumentacji projektowej została ona dofinansowana ze środków unijnych, natomiast prace budowlane są realizowane ze środków własnych PKP SA.

"Początek przebudowy dworca w Gałkówku to start bardzo potrzebnej i oczekiwanej inwestycji. Mieszkańcy powiatu łódzkiego wschodniego i Gminy Koluszki zyskają dzięki temu dostęp do bezpiecznej infrastruktury kolejowej oraz komfort podróży do Łodzi i Warszawy. Mam nadzieję, że zmodernizowany historyczny budynek dworca stanie się wizytówką miejscowości oraz ułatwi pasażerom podróżowanie koleją. Wszystko to dzięki Programowi Inwestycji Dworcowych, w ramach którego polski rząd przeznacza 3 mld zł na modernizację blisko 200 dworców" — powiedział wiceminister infrastruktury Andrzej Bittel.

Prace budowlane obejmą renowację ceglanej elewacji, która zostanie wyczyszczona. Dworzec zyska również nowe, odtworzone na wzór historycznych okna z ramami w kolorze zielonym. Wzdłuż elewacji wschodniej powstanie rampa, która ułatwi dostęp do budynku i peronu osobom z niepełnosprawnościami. Zmieni się również część dworca, w której odbywa się obsługa pasażerów. Na posadzce zostaną zastosowane szare i czarne płytki gresowe, a na większości ścian jasnoszare okładziny. Sufity w holu zostaną wykonane z lameli, pomiędzy którymi znajdą się minimalistycznie, liniowe i energooszczędne oprawy LED. Aranżację poczekalni uzupełnią metalowe ławki z drewnianym detalem. Oprócz tego podróżni znajdą w niej gabloty na rozkłady jazdy oraz elektroniczne tablice przyjazdów i odjazdów pociągów.

Dzięki inwestycji dworzec stanie się przyjazny dla osób z niepełnosprawnościami. Budynek zostanie wyposażony w ścieżki prowadzące, oznaczenia w alfabecie Braille`a, mapy dotykowe dworca, pojawi się także kontrastowa kolorystyka wnętrz. Do obsługi osób z niepełnosprawnościami zostaną przystosowane również dworcowe toalety. Inwestycja obejmie ponadto likwidację barier architektonicznych, które utrudniają podróżnym przemieszczanie się po dworcu i jego otoczeniu.

Przebudowa budynku to również inwestycja w ekologię i bezpieczeństwo. Zostanie zamontowane energooszczędne oświetlenie, a o optymalizację zużycia energii elektrycznej, cieplnej i wody zadba system inteligentnego zarządzania budynkiem, sterujący i nadzorujący pracę urządzeń i instalacji, w tym m.in. nowoczesnych systemów monitoringu.

Zmieni się również otoczenia dworca w Gałkowie Małym. W sąsiedztwie budynku przewidziano niewielki parking, a także zadaszoną wiatę rowerową wraz ze stacją naprawy jednośladów. Oprócz tego zostaną ułożone nowe chodniki i uporządkowana zieleń.

Przebudowa dworca Gałkówek będzie kosztować nieco ponad 3 mln złotych. Planowany termin zakończenia inwestycji to lato przyszłego roku.

kom/ mick/

Data publikacji 14.11.2023, 16:52