Nauka i technologie

Bo, pierwszy pies prezydenta Baracka Obamy, wraca do życia jako awatar w aplikacji XOOX tylko dla zwierzaków

17.11.2023, 15:35aktualizacja: 17.11.2023, 15:41

Rośnie zainteresowanie ponownymi spotkaniami ze zwierzętami, które odeszły za tęczowy most.

NOWY JORK, 17 listopada 2023 r. /PRNewswire/ -- Uwagę na Times Square w Nowym Jorku przyciągnął film 3D przedstawiający czarnego psa, który radośnie biega po bujnym trawniku Białego Domu, a jego wspaniałe futro faluje.

Wizerunek tego czarnego psa, który po raz pierwszy zaprezentowano 11 listopada, powstał na wzór Bo, ukochanego pierwszego psa Stanów Zjednoczonych za kadencji byłego prezydenta USA Baracka Obamy. Pies przypomina Bo pełnymi blasku czarnymi oczami, przednimi łapami z białymi „skarpetkami” i lśniącym czarnym futrem. Ten krótki, 15-sekundowy film wiernie odzwierciedla Bo i wyraża jego pragnienie ponownego spotkania z rodziną za pośrednictwem XOOX. Ten szczery wyraz tęsknoty porusza wiele osób, które straciły swoich pupili. Szczególnie interesujące jest to, jak na film zareaguje rodzina Obamy, która uwielbiała Bo.

Wideo powstało w aplikacji XOOX stworzonej wyłącznie dla zwierzaków (ang. PNS - pet networking service) i bazującej na krótkich wyzwaniach. Aplikacja XOOX, która miała swoją premierę 11 listopada, obecnie pracuje nad awatarami zwierzaków, które odeszły. Korzystając z filmów i zdjęć wykonanych za życia pupili, XOOX chce stworzyć awatary łudząco do nich podobne. XOOX uważa, że umożliwi to rodzinom ponowne spotkanie ze zmarłymi zwierzakami i przyniesie pocieszenie tym, którzy tęsknią za swoimi ukochanymi towarzyszami. Kristin Kim, menedżerka ds. PR w XOOX, stwierdziła:

„Za zgodą właścicieli korzystamy z danych zarejestrowanych zwierzaków, aby tworzyć awatary. Celem ich tworzenia jest przekazywanie emocji i przynoszenie ukojenia dzięki spotkaniom, które nie poddają się ograniczeniom czasu i przestrzeni”.

XOOX jest aplikacją działającą w oparciu o konta zwierząt domowych, a nie ludzi. Aplikacja oferuje funkcję, która analizuje wygląd okolicy powiek i oczu zwierząt, służąc jako biometryczne ID działające w oparciu o wykrywanie twarzy, które pozwala zweryfikować ich tożsamość. Oprócz głównej aplikacji opartej na krótkich wyzwaniach spółka XOOX wprowadziła na rynek specjalistyczne aplikacje, na przykład z muzyką i grami tylko dla pupili, oraz narzędzie do diagnostyki moczu zwierząt. Ponadto, bazując na wprowadzeniu narzędzia do diagnostyki moczu zwierząt opracowanego we współpracy z Medical Cloud, globalną spółką zajmującą się analizą genetyczną, która korzysta z technologii sekwencjonowania nowej generacji (NGS), XOOX planuje aplikację łączącą dane o DNA zwierząt i narzędzie do opisu osobowości MBTI.

1 pens od każdego utworzonego konta XOOX jest automatycznie przekazywany na fundację. Środki z Fundacji XOOX trafiają do kampanii wspierających globalne reformy prawne na rzecz dobrostanu zwierząt.

Wideo - https://www.youtube.com/watch?v=B64h6ovmf0Y

Spółka: XOOX LAB, INC