Nauka i technologie

640W + 23,7%! Huasun przedstawia premierowe prostokątne moduły ogniw 210R HJT

28.11.2023, 08:56aktualizacja: 28.11.2023, 09:03

PR Newswire/Huasun Energy

XUANCHENG, Chiny, 28 listopada 2023 r. /PRNewswire/ -- Everest G12R, pierwsza na świecie seria prostokątnych heterozłączowych (HJT) modułów słonecznych, 27 listopada 2023 roku została oficjalnie zaprezentowana przez firmę Huasun Energy, światowego lidera w dziedzinie pionowo zintegrowanych produktów i usług HJT.

Moduły z serii Everest G12R eksploatują wysokowydajną technologię ogniw słonecznych HJT3.0 i są wyposażone w prostokątne ogniwa o wymiarach 182 mm * 105 mm. Wykorzystując zaawansowane procesy, w tym dwuwarstwowe moduły mikrokrystaliczne, SMBB, folię do konwersji światła i PIB, uzyskano minimalną sprawność na poziomie 23% i najwyższą moc wyjściową 640 MW, czyli o 20 W więcej niż w przypadku innych prostokątnych modułów tego samego typu.

W porównaniu z tradycyjnymi kwadratowymi panelami 182 mm nowe prostokątne elementy o większym rozmiarze charakteryzują się mocą wyższą o około 40 W, co przekłada się na potencjalne oszczędności kosztów komponentów BOS, takich jak stelaże i okablowanie. Zachowując tę samą szerokość 1134 mm, koncern Huasun opracował trzy wersje modułów G12R o różnych długościach spełniających różne specyfikacje zastosowań:

• G12R-96, „Uzyskanie najwyższego zwrotu dla mieszkańców”: maksymalna moc 460 W, najwyższa sprawność 23,02%; zapewnia rodzinom użytkowników dodatkowe korzyści finansowe dzięki większym wymiarom i wyższej sprawności.

• G12R-108, „Rosnąca gwiazda energetyki dwupłaszczyznowej dla C&I”: maksymalna moc 520 W, najwyższa sprawność 23,40%; wysoka dwupłaszczyznowość i silne działanie słabego światła HJT przyczyniają się do wyższego uzysku energii w rozproszonych projektach solarnych C&I.

• G12R-132, „Model tworzenia najlepszej wartości dla użyteczności publicznej”: maksymalna moc 640 W, najwyższa sprawność 23,69%; wszechstronne i zaawansowane parametry tworzą optymalną wartość dla wielkoskalowych projektów solarnych.

Zastosowanie modułów Everest G12R może prowadzić do zwiększenia mocy zainstalowanej w projekcie, wyższego uzysku energii na waty i poprawy ogólnej wydajności. Przykładowo zastosowanie modułów G12R-96 na dachach budynków mieszkalnych pozwoli zwiększyć zainstalowaną moc o 7% w porównaniu z modułami TOPCon, co przełoży się na dodatkowe 47 000 kWh energii w ciągu 30-letniego okresu eksploatacji.

Analogicznie wersja G12R-108 zaprojektowana dla dachów komercyjnych i przemysłowych gwarantuje 8,9% wzrost zainstalowanej mocy i 10,8% wzrost całkowitego uzysku energii w ciągu 30 lat. Moduły G12R-132 wykorzystywane w projektach na skalę użytkową zapewniają wzrost uzysku energii na waty rzędu 3,2% i przyczyniają się do niższego LCOE i wyższej IRR.

Zdjęcia - https://mma.prnewswire.com/media/2285901/Huasun_Energy.jpg

Film - https://www.youtube.com/watch?v=xKrkd0yheYk