BGK: projekt „Idea 3W” buduje przewagę konkurencyjną polskich firm

28.11.2023, 13:17aktualizacja: 28.11.2023, 13:59

Fot. PAP/M. Kmieciński (1)
Sektor 3W: woda, wodór, węgiel to najszybciej rozwijający się sektor w gospodarce. Jego wartość wynosi w Polsce blisko 4,9 mld dolarów (ponad 19 mld zł). Do 2023 roku wzrośnie aż o 25 proc., a w skali globalnej cały sektor będzie warty ponad 400 mld dolarów. „Inwestycje w kluczowe dla życia na Ziemi zasoby oznaczają także ogromny skok technologiczny i zdobywanie przewagi konkurencyjnej polskich firm” - przekonuje prezes BGK Beata Daszyńska-Muzyczka.

Projekt „Idea 3W: woda-wodór-węgiel”, zainicjowany w 2021 r. przez Bank Gospodarstwa Krajowego, od czterech lat wspiera świat nauki i biznesu w rozwoju nowoczesnych technologii stosowanych w przemyśle, energetyce i medycynie.

„Woda, wodór i węgiel odpowiednio wykorzystane zmieniają polską gospodarkę w bardziej innowacyjną i konkurencyjną. 3W to długofalowy projekt, który aktywizuje społeczeństwo, biznes, świat nauki i administrację państwową, działając na rzecz zrównoważonego rozwoju gospodarki i społeczeństwa” - podkreśla Beata Daszyńska-Muzyczka, prezes zarządu Banku Gospodarstwa Krajowego.

Beata Daszyńska-Muzyczka w przemówieniu na otwarciu 3. edycji Kongresu 3W zachęca do dyskusji, jak wykorzystać potencjał wody, wodoru i węgla w gospodarce, tak aby Polska i polskie firmy mogły na nich budować przewagę konkurencyjną.

„Chcemy, jako bank rozwoju, inicjować dyskusję o wykorzystaniu wodoru, wody i węgla poza energetyką oraz realnie zmieniać naszą gospodarkę w perspektywie najbliższych kilkunastu lat” - mówi Daszyńska-Muzyczka.

Prezes BGK wskazała, że poważnym problemem stają się zasoby wody pitnej na świecie, a przed Polską stoją ogromne wyzwania dotyczące zarządzania tym zasobem.

„Aż 70 proc. powierzchni naszego globu to woda, ale tylko 1 proc. to woda pitna. Ponad 2 mld ludzi ma już dziś ograniczony dostęp do wody zdatnej do picia. W Polsce statystycznie mamy najmniej litrów wody pitnej na jednego mieszkańca, ale na polską ziemię spada cztery razy więcej deszczu, niż jest to potrzebne. Stąd przystąpiliśmy do europejskiej inicjatywy Blue Deal (Niebieskiego Ładu), gdzie będziemy te problemy rozwiązywać m.in. przez przechwytywanie i zagospodarowanie deszczówki” - wyjaśnia.

Dodaje, że do osiągnięcia tych celów konieczna jest współpraca pomiędzy światem nauki, biznesu, administracji i finansów. Służy temu zainicjowany przez BGK projekt „Idea 3W”. Organizowany corocznie Kongres 3W stanowi okazję do rozmów i inspirowania siebie nawzajem.

Z inicjatywy BGK zostało powołane Interdyscyplinarne Centrum Innowacji 3W, w którego prace zaangażowały się m.in. czołowe uczelnie wyższe w Polsce oraz Instytuty Badawcze skupione w Sieci Badawczej Łukasiewicz. Celem ICI 3W jest wdrażanie i komercjalizowanie innowacyjnych projektów.

„Innowacyjne pomysły wychodzą w praktyce. Dlatego bardzo ważna jest przestrzeń do rozmów ze światem nauki” - mówi prezes Daszyńska-Muzyczka.

Wskazuje, że technologia rozwija się bardzo szybko, tymczasem w polskim ustawodawstwie wciąż nie ma regulacji dotyczących np. wodoru.

„Regulacje związane z wodorem oparte są w dużym stopniu na przepisach dotyczących gazu ziemnego - a ten surowiec ma zupełnie inne właściwości. Dlatego bardzo ważne jest, aby administracja szykowała regulacje z odpowiednim wyprzedzeniem” - zaznacza prezes BGK.

Dodaje, że ważne jest także zrozumienie przez sektor finansowy, na czym polegają technologie przełomowe w sektorze 3W.

„Jeżeli sektor finansowy nie będzie rozumiał, co ma sfinansować, to tego nie sfinansuje. Sektor powinien uczyć się, jak szybko zmieniają się technologie, żeby polskie innowacyjne pomysły nie trafiały do realizacji w Dolinie Krzemowej” - mówi Daszyńska-Muzyczka.

Projekt Idea 3W: woda, wodór, węgiel to inicjatywa Banku Gospodarstwa Krajowego. Zainteresowanie BGK wodą, wodorem i węglem wynika bezpośrednio ze strategii banku - jego misją jest wspieranie zrównoważonego rozwoju społeczno-gospodarczego naszego kraju. Według BGK 3W to odpowiedź na wyzwania, przed którymi stoi w XXI wieku całe społeczeństwo, m.in. transformacji energetycznej czy bezpieczeństwa dostępu do wody pitnej.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo