Nauka i technologie

Zęby drapieżnych ryb z później jury pod okiem mikroskopu

26.12.2023, 09:00aktualizacja: 26.12.2023, 09:00

Zęby drapieżnych ryb sprzed ok. 148 mln lat wzięli pod lupę mikroskopu naukowcy z UJ i PAN. Na podstawie badań wykazali, że różnice w budowie zębów są jednym z czynników umożliwiających wspólny byt podobnych gatunków na jednym terenie.

Skamieniałości odkryto w kamieniołomie Owadów-Brzezinki – jednym z najciekawszych stanowisk paleontologicznych w Polsce. Miejsce to leży w gminie Sławno w woj. łódzkim i jest znane z wyjątkowo dobrze zachowanych późnojurajskich skamieniałości morskich i lądowych organizmów.

Tym razem naukowcy z Instytutu Nauk Geologicznych Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz Instytutu Paleobiologii PAN skupili się na zębach dużych drapieżnych ryb z czasu później jury.

„Późna jura to okres, z którego znamy liczne taksony ryb kostnoszkieletwoych. Jurajskie ryby były licznie reprezentowane przez dwie grupy: ryby pełnokostne (Holostei) i doskonałokostne (Teleostei). Te pierwsze wtedy dominowały, a dzisiaj należą do mniejszości. Z kolei te drugie dominują współcześnie” – tłumaczył Łukasz Weryński, doktorant w Instytucie Nauk Geologicznych Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Więcej na: https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C99604%2Czeby-drapieznych-ryb-z-pozniej-jury-pod-okiem-mikroskopu.html

Źródło informacji: Nauka w Polsce

Data publikacji 26.12.2023, 09:00