Pralko-suszarka Hisense serii 5S otrzymała certyfikat śladu węglowego TÜV Rheinland

21.12.2023, 16:30aktualizacja: 21.12.2023, 16:37

PR Newswire/Hisense

QINGDAO, Chiny, 20 grudnia 2023 r. /PRNewswire/ -- Hisense, czołowa międzynarodowa marka elektroniki użytkowej i urządzeń domowych, otrzymała certyfikat śladu węglowego dla nowej pralko-suszarki serii 5S zgodnie z normą ISO 14067. Oddział firmy zajmujący się produkcją pralek, Hisense Washing Machine Company, został również objęty oceną śladu węglowego przedsiębiorstwa, przeprowadzoną zgodnie z normą ISO 14064-1 przez TÜV Rheinland, czołowego dostawcę usług technicznych o zasięgu globalnym.

Spełniając warunki wskazane w normie ISO 14067, TÜV Rheinland podjął współpracę z Hisense w zakresie określenia zakresu badania śladu węglowego produktu (PCF - product carbon footprint) dla pralko-suszarki serii 5S, obejmującego nabycie surowców i wstępną obróbkę, wytwarzanie produktu, dystrybucję, eksploatację i odzyskiwanie odpadów. Dane dotyczące śladu węglowego na etapie produkcji pozyskano poprzez zgromadzenie, uporządkowanie i weryfikację wstępnych danych od dostawców i samej spółki poprzez zastosowanie technik modelowania danych. Dane statystyczne dotyczące śladu węglowego dla etapu eksploatacji dla kilku krajów docelowych pozyskano dzięki zastosowaniu standardów badania zużycia energii przez produkty, w tym tych określonych w Rozporządzeniu UE nr 2019/2023 oraz w normach EN 60456:2006+A11:2020 i EN IEC 62512:2020+A11:2020.

Wynik PCF pokazał doskonałe możliwości pralko-suszarki serii 5S w zakresie niższego zużycia energii, co przyczynia się do obniżenia kosztów energii elektrycznej i do zrównoważonego rozwoju z poszanowaniem środowiska naturalnego, na co wskazuje europejska klasa energetyczna A tego produktu. W ramach misji wybrzmiewającej w haśle „Inteligentne pranie, lekkie życie” celem wprowadzenia na rynek pralko-suszarki serii 5S jest zachwycenie klientów dzięki technicznym innowacjom, wysokim standardom higieny i prostej obsłudze, które przyczyniają się do tej „lekkości życia”. Hisense nieustannie dokłada wszelkich starań, aby realizować program zrównoważonego rozwoju w wielu aspektach swoich produktów, obejmujących wzornictwo opakowań charakteryzujące się niską emisją CO2 i wprowadzenie przyjaznych dla środowiska materiałów z odzysku i materiałów niskowęglowych.

TÜV Rheinland przeprowadził również weryfikację śladu węglowego przedsiębiorstwa dla Hisense Washing Machine Company zgodnie z normą ISO 14064-1. Przeprowadzono procedurę walidacji krzyżowej poprzez zapoznanie się z oświadczeniami, rachunkami i innymi materiałami, ustalenie adekwatności, autentyczności i wiarygodności danych, w tym poprzez wizyty w zakładzie, kontrolę systemu wprowadzania danych do wewnętrznych zasobów i dogłębną analizę wszystkich źródeł emisji.

Hisense Washing Machine Company ukończyła pełną ocenę śladu węglowego wszystkich swoich działów i produktów w październiku 2023 r. Spółka strategicznie wyznaczyła cztery ścieżki ograniczenia emisji CO2, obejmujące ekologiczne zarządzanie, działalność operacyjną, łańcuch dostaw i produkty. Wprowadzając w życie innowacyjne i zrównoważone technologie, Hisense realizuje cel zapewniania klientom energooszczędnych produktów wysokiej jakości, które pomogą sprawić, że świat stanie się bardziej ekologiczny.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/2305481/Hisense_5S_Series_Washer_Dryer.jpg

Źródło: Hisense

Źródło informacji: PR Newswire