MFO SA (5/2024) Wstępne dane finansowe MFO S.A. za 2023 rok

01.03.2024, 15:04aktualizacja: 01.03.2024, 15:05

Raport bieżący 5/2024

W związku z przyjętymi przez MFO S.A. (Spółka) Indywidualnymi Standardami Raportowania, Zarząd Spółki podaje do publicznej wiadomości informację o wstępnych danych finansowych Spółki za 2023 rok, które wykazały istotne odchylenia od średniej wielkości osiągniętej w analogicznym okresie w ciągu 3 ostatnich lat (wartość bazowa). Przyjęte przez Spółkę kryterium istotności oznacza zmianę na poziomie +/- 30 % w stosunku do wartości bazowej.

Istotne odchylenie wykazał wynik na działalności operacyjnej oraz wynik netto. Dodatkowo Zarząd podaje do wiadomości informację o przychodach ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów.

Przychody ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów za 2023 rok tj. okres od 01.01.2023 do 31.12.2023 roku wyniosły: 575.900 tys. zł (co stanowi spadek o 26,03% w stosunku do wartości bazowej, tj. średniej wielkości osiągniętej w analogicznym okresie w ciągu 3 ostatnich lat).

Zysk na działalności operacyjnej (EBIT) za 2023 rok tj. okres od 01.01.2023 do 31.12.2023 roku wyniósł: 42 tys. zł (co stanowi spadek o 99,95% w stosunku do wartości bazowej, tj. średniej wielkości osiągniętej w analogicznym okresie w ciągu 3 ostatnich lat).

Strata netto za 2023 rok tj. okres od 01.01.2023 do 31.12.2023 roku wyniosła: -14.777 tys. zł (co stanowi spadek o 124,02% w stosunku do wartości bazowej, tj. średniej wielkości osiągniętej w analogicznym okresie w ciągu 3 ostatnich lat).

Niższe od średnich z ostatnich lat wyniki sprzedaży oraz marże były rezultatem znaczącego spadku cen stali, pogorszenia się sytuacji gospodarczej oraz spadku popytu na wyroby budowlane w okresie sprawozdawczym, zwłaszcza w okresie trzech pierwszych kwartałów. Po spadkach z drugiej połowy 2022 roku popyt na wyroby stalowe i materiały budowalne, mimo przewidywań analityków i oczekiwań rynku, nie zdołał odbić, ze względu na brak znaczącego stymulatora, takiego jak np. zakończenie działań wojennych i rozpoczęcie programu odbudowy Ukrainy czy uruchomienie środków z KPO pobudzających inwestycje przemysłowe. Dodatkowo, pogarszająca się sytuacja gospodarcza Niemiec negatywnie wpłynęła na pozostałe rynki europejskie, a spadająca liczba zamówień wydłużyła okres konsumowania stoków magazynowych, budowanych jeszcze w 2022 roku.

Spadek siły nabywczej gospodarstw domowych spowodowany inflacją oraz wysokie stopy procentowe i zaostrzone kryteria kredytowe skutecznie dławiły inwestycje prywatne. Dodatkowo pociągnęło to za sobą wzmożenie presji płacowej pracowników i wzrost kosztów działalności. Wysokie stopy procentowe zwiększały również koszty odsetkowe, związane z obsługą finansowania działalności Spółki. Kolejnym negatywnym czynnikiem było umacnianie się Złotego względem Euro, osłabiające pozycję eksportową i wpływające na rentowność sprzedaży i koszty finansowe Spółki.

Zarówno uruchomiony w drugiej połowie roku program rządowy "bezpieczny kredyt", który zwiększył akcję kredytową banków i przyczynił się do znacznego wzrostu wydanych pozwoleń na budowę, jak i przyjęta przez rząd strategia renowacji budynków i poprawy ich efektywności energetycznej - poprawiły nastroje inwestycyjne pod koniec roku, ale nie zdołały przełożyć się jeszcze w znaczący sposób na wyniki Spółki w okresie sprawozdawczym.

W rezultacie spółka zanotowała blisko 29% spadek wolumenów, 38% spadek przychodów r/r i znaczący spadek marży oraz zysku operacyjnego, a w konsekwencji stratę netto.

Zarząd informuje, że przedstawione powyżej dane finansowe mają charakter wstępny. Ostateczne dane zostaną przekazane do wiadomości publicznej w dniu 28 marca 2024 roku.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz