Polityka i społeczeństwo

NCBR: NCBR-Nevada Acceleration Program - EDYCJA 2024 r. (komunikat)

05.03.2024, 16:32aktualizacja: 05.03.2024, 16:52

- Narodowe Centrum Badań i Rozwoju:

Jadą do USA skalować swoje biznesy. Oto zwycięzcy 3. edycji NCBR-NAP

Kawior przyszłości, biopanele z alg, platforma quizowa z realnymi nagrodami pieniężnymi czy drukarka 3D do szkła niskotemperaturowego. Co łączy te i inne projekty? Polska kreatywność ich twórców i globalne ambicje rozwoju. Teraz startupowcy zyskali szansę na skalowanie swoich nieszablonowych biznesów w USA. NCBR wybrało 10 przedsiębiorstw, które wezmą udział w akceleracji w Nevadzie i Kalifornii.

Działanie akceleracyjne NCBR-NAP ma umożliwić rozpoczęcie długofalowej współpracy między firmami oraz instytucjami z Polski i Stanu Nevada w różnych obszarach innowacyjności. Ma to przyczynić się do komercjalizacji oferowanych rozwiązań technologicznych oraz wspierania kooperacyjnych form działalności B+R.

Luty 2024 roku to czas kluczowego etapu w trwającej właśnie trzeciej edycji NCBR-NAP i wiąże się z wyborem firm, które wezmą udział w akceleracji w Nevadzie i Kalifornii. W Warszawie odbył się Bootcamp Warsaw, będący dla startupów czasem intensywnych warsztatów, pracy w grupach, konsultacji eksperckich i dyskusji. W ciągu 3 dni spotkań z ekspertami z Polski i USA firmy poznały również ofertę i specyfikę Nevady oraz aglomeracji San Francisco. Ta dawka wiedzy posłużyła uczestnikom do przygotowania swoich wystąpień podczas tzw. Demo Day. Finalne prezentacje 20 uczestników zostały poddane ocenie. Komisja Oceniająca przyznała każdemu podmiotowi punkty zgodnie z regulaminem programu.

Zobacz jak startupy walczyły o wygraną w trzeciej edycji NCBR-NAP podczas Bootcamp Warsaw i Demo Day: https://www.gov.pl/web/ncbr/nieszablonowe-biznesy-i-globalne-ambicje-w-nowej-edycji-ncbr-nap

10 najlepszych

Do udziału w procesie akceleracji prowadzonym na terenie Nevady i Kalifornii zostało rekomendowanych dziesięć najwyżej ocenionych startupów. Są to: UX MINING, Extremo Technologies, CTHINGS.CO, ICSec, SEAFOO, Funk the code, Syglass, Digimans, Outline AI, Finigame Technology.

Wymienione firmy oferują różnorodne rozwiązania i produkty, takie jak m.in: kawior przyszłości, produkowany bez zabijania jesiotrów, platforma orkiestracyjna dla zasobów brzegowych i aplikacji IoT, oparte na sztucznej inteligencji analizy dla branży hotelarskiej, detekcja emocji, rozwiązania biotechnologiczne dla przemysłu kosmicznego czy też zautomatyzowana produkcja nanostrukturalnych włókien optycznych, generatywna sztuczna inteligencja w branży gier, system wykrywania cyberataków w sieciach przemysłowych, a także platforma quizowa, na której gracze mogą ze sobą rywalizować i wygrywać prawdziwe nagrody pieniężne oraz rzeczowe, wykorzystując swoją wiedzę i umiejętności.

Dlaczego Nevada?

Nevada, kojarzona z turystyką i rozrywką, to obszarowo niewiele mniejszy od Polski stan w zachodniej części USA, o liczbie ludności porównywalnej z aglomeracją Warszawy. Uznawana jest za bramę do Kalifornii, jednej z czołowych gospodarek świata. Władze stanowe podkreślają jednak znacznie niższe koszty życia, jeden z najbardziej przyjaznych systemów podatkowych wśród stanów USA, bliskość portów Oceanu Spokojnego i gęstą sieć połączeń z międzynarodowych portów lotniczych w Reno i Las Vegas.

Przede wszystkim jednak Nevada oferuje szereg ciekawych rozwiązań dla biznesu. Tamtejsze rozwiązania sprawiają, że Nevada jest jednym z najbardziej atrakcyjnych stanów USA do zarejestrowania firmy i prowadzenia działalności gospodarczej. Promuje się jako miejsce pozbawione stanowych podatków dochodowych, zarówno od dochodów korporacyjnych, jak i indywidualnych. Nie pobiera Franchise Tax, CIT ani PIT.

Nevada to także prężne centrum uniwersytecko-biznesowe i dynamicznie rozwijający się ekosystem wspierania przedsiębiorczości. Dzięki działalności stowarzyszeń biznesowych, izb handlowych, a także dostępnych dla firm środków z programów akceleracyjnych i funduszy dla przedsiębiorców Nevada zachęca optymalnymi warunkami dla rozwoju firmy.

Akceleracja z udziałem 10 startupów odbędzie się wiosną br. NCBR pokryje koszt przelotu i zakwaterowania dla jednego przedstawiciela firmy, koszty transportu lądowego w Nevadzie i Kalifornii, ubezpieczenie NNW oraz koszty zapewnienia wsparcia mentorów w organizacji spotkań typu B2B z podmiotami działającymi w obszarach zbieżnych do polskich uczestników wyjazdu. Pozostałe wydatki, zarówno te związane z udziałem w Bootcamp Warsaw i Demo Day, jak i diety pobytowe czy koszty wyżywienia podczas akceleracji w USA pokrywają już sami uczestnicy.

Dodatkowo, jeżeli w przeciągu 10 miesięcy od powrotu z akceleracji uczestnik działania zdecyduje się utworzyć swój oddział w Nevadzie i potwierdzi to m.in. wpisem do tamtejszego rejestru przedsiębiorców, NCBR planuje dofinansować takie przedsiębiorstwa grantem w wysokości 10 tysięcy USD.

Więcej o programie NCBR-NAP: https://www.gov.pl/web/ncbr/inne-inicjatywy

***

Dwie pierwsze edycje działania akceleracyjnego NCBR-NAP zostały przeprowadzone przez Centrum w latach 2020-22 oraz 2023. Celem działania jest łączenie innowacyjnych ekosystemów Polski i Stanu Nevada poprzez akcelerację wyłonionych w konkurencyjnej procedurze, zarejestrowanych w Polsce, młodych firm technologicznych na rynku amerykańskim, przy skorzystaniu z doświadczenia mentorów ze Stanu Nevada i związanych z nimi instytucji. W roku 2024 realizowana jest kolejna edycja działania, a nabór do następnej jest planowany już w IV kwartale br.

Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBR) jest agencją rządową, która skutecznie łączy światy nauki i biznesu. Tworzy odpowiednie warunki do prowadzenia prac badawczo-rozwojowych. Poprzez współfinansowanie procesów B+R wspiera rodzimych przedsiębiorców, istotnie zmniejszając ich ryzyko biznesowe towarzyszące wdrażaniu przełomowych projektów badawczych. Misją NCBR jest realizacja zadań służących społecznemu i gospodarczemu rozwojowi Polski oraz rozwiązywanie konkretnych cywilizacyjnych problemów jej mieszkańców. NCBR realizuje szereg programów krajowych i międzynarodowych, a także projekty związane z bezpieczeństwem i obronnością państwa.

kom/ pab/ amac/

Data publikacji 05.03.2024, 16:32