Newsletter

Rolnictwo regeneracyjne narzędziem do walki z CO2 w sektorze upraw

06.03.2024, 14:02aktualizacja: 06.03.2024, 14:07

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Sektor rolnictwa, który zaopatruje sklepy, a co za tym idzie - nasze lodówki w produkty spożywcze, ma dwa oblicza. Obecnie, ze względu na niewłaściwe praktyki, np. nadmierne chemiczne nawożenie czy pestycydy, jest jednym z największych emitentów zanieczyszczeń środowiska, lecz może się wydajnie przyczyniać do… redukcji emisji gazów cieplarnianych. Jak to możliwe? Dzięki szerszemu stosowaniu założeń (płodozmiany, wykorzystanie resztek roślinnych) rolnictwa regeneracyjnego - klucza do zrównoważonej przyszłości gospodarstw rolnych.

Komisja Europejska zaprezentowała nowy cel klimatyczny na 2040 rok. Zakłada on redukcję aż o 90% emisji gazów cieplarnianych w stosunku do 1990 roku. Realizacja tego założenia oznacza konieczność zmian nie tylko dla sektora energetycznego, ale również innych strategicznych sektorów gospodarki, na czele z rolnictwem.

„Rolnictwo stanie się największym źródłem emisji w miarę dekarbonizacji innych sektorów, ale może odgrywać coraz większą rolę w zielonej transformacji. Dzięki skutecznej polityce, która nagradza dobre praktyki, istnieje możliwość zmniejszenia emisji dzięki zwiększonemu pochłanianiu CO2 w glebie i lasach. Mogłoby to sprawić, że połączony sektor rolnictwa i gruntów w UE stałby się neutralny dla klimatu już w 2035 r., a następnie stałby się pochłaniaczem dwutlenku węgla netto” - czytamy w dokumencie opublikowanym przez Komisję Europejską.

Rolnictwo regeneracyjne - czy może pomóc w transformacji sektora?

Coraz częściej jako jeden z kierunków zrównoważanego rozwoju gospodarstw rolnych wskazywane jest rolnictwo regeneracyjne, które podnosi jakość gleby i rosnących na niej upraw, a jednocześnie ma pozytywny wpływ na środowisko. Koncentruje się ono na zwiększeniu naturalnych procesów ekosystemowych, takich jak utrzymanie zdrowych relacji między glebą, roślinami, zwierzętami i mikroorganizmami.

„Każdy rolnik wie, że dobra i zdrowa gleba to podstawa, a zarazem, że glebę łatwo zepsuć, ale jej odbudowanie zajmuje już ładnych parę lat. Rotacja upraw i zastosowanie odpowiednich roślin to przepis na utrzymanie żyznej, urodzajnej gleby. Natomiast, z punktu widzenia ochrony środowiska, zdrowe gleby mogą lepiej wchłaniać i być naturalnym magazynem dla CO2 z atmosfery, nawet na tysiące lat. I w ten sposób łagodzić zmiany klimatu” - wyjaśnia Agnieszka Golombowska, koordynatorka kampanii #regeneracja, promującej rolnictwo regeneracyjne, realizowanej przez Cichowlas Polskie Warzywa.

Jak opracować i tworzyć odpowiedni płodozmian

Jednymi z kluczowych praktyk rolnictwa regeneracyjnego jest stosowanie odpowiedniego płodozmianu (rotacji roślin), a także efektywne zarządzanie resztkami roślinnymi, które stanowią naturalny nawóz na polach. Z analiz wynika, że „płodozmian” dla wielu rodzimych rolników to jedynie zmiana uprawianego na danym polu zboża. Tymczasem dbałości o glebę sprzyja zdecydowanie większa różnorodność upraw. Rolnicy powinni więc opracować optymalny płodozmian, najlepiej na kilka lat do przodu.

„Przykładowo pszenica ozima uprawiana po przedplonach zbożowych daje przeciętnie o 20% niższy plon. Najlepsze przedplony dla pszenicy ozimej stanowią rośliny strączkowe, okopowe, rzepak i rośliny pastewne. Z kolei marchew najlepiej rośnie po uprawach kalafiora, kukurydzy, zboża i pora, a znacznie gorzej po burakach, fasoli, selerze, grochu czy pietruszce. To oczywiście tylko kilka przykładów i wskazówek dla rolników chcących stworzyć nowoczesny, efektywny i przyjazny środowisku płodozmian” - dodaje Agnieszka Golombowska

W utrzymaniu żyzności gleby pomoże także zastosowanie roślin fitosanitarnych, w tym ważnej przy uprawie buraków, ograniczającej populację mątwika burakowego gorczycy czy gryki, która zapobiega wzrostowi wielu chwastów i rozwojowi drutowców. Z kolei w uprawach okopowych ważny jest len, gdyż zwalcza stonkę ziemniaczaną.

Rolnik szuka zmiany

Wdrożenie odpowiedniego płodozmianu i innych praktyk rolnictwa regeneracyjnego to wymagający proces, chociaż w konsekwencji przynoszący wymierne korzyści. Zarówno dla rolników, jak i środowiska, co jest szczególnie istotne w kontekście celów redukcji CO2 do 2040 roku. Czy jednak ci pierwsi będą chętni do zmian? Tu można być optymistą.

„Rolnicy czują potrzebę zmiany, co pokazały badania przeprowadzone w ramach kampanii edukacyjnej #regeneracja. Choć 58% rolników nie wie, czym jest rolnictwo regeneracyjne, to aż 95% z nich stosuje w swoich uprawach jakiś jego element. Kolejne problemy ze żniwami, utrzymaniem jakości gleb, a także zapowiadane nowe przepisy np. w zakresie redukcji emisji CO2 sprawiają, że rolnicy są świadomi wyzwań i widzą potrzebę >>skrętu<< w stronę rozwiązań przyjaznych środowisku” - podsumowuje Agnieszka Golombowska.

---

Celem Kampanii #regeneracja jest zwiększenie świadomości społeczeństwa na temat korzyści płynących z rolnictwa regeneracyjnego i zachęcenie do jego stosowania. Kampania poprzez realizowane w jej ramach działania ma za zadanie zachęcić do zmiany praktyk rolniczych w kierunku bardziej zrównoważonego i ekologicznego rozwoju.

Źródło informacji: Cichowlas Polskie Warzywa

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 06.03.2024, 14:02
Źródło informacji Cichowlas Polskie Warzywa
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ

Pozostałe z kategorii