Enefit uruchomił w Bielsku-Białej 22 stacje ładowania aut

07.03.2024, 11:31aktualizacja: 07.03.2024, 14:26

Fot. Piotr Gajek (1)
22 stacje ładowania samochodów elektrycznych i hybrydowych oddała 5 marca do użytku w Bielsku-Białej spółka Enefit. Do 1 kwietnia br. korzystanie z nich będzie bezpłatne.

Każde urządzenie jest wyposażone w gniazda typu 2, pozwalające na ładowanie zarówno prądem jednofazowym, jak i trójfazowym. Wygodne korzystanie z ładowarek zapewnia aplikacja na smartfony - Enefit Volt, w której użytkownicy mogą sprawdzić lokalizację, cennik, informacje techniczne dotyczące stacji ładowania oraz jej dostępność w czasie rzeczywistym.

„Uruchomienie sieci publicznych stacji ładowania w Bielsku-Białej to dla nas ważny kamień milowy w rozwoju usługi Enefit Volt w Polsce. Urządzenia w Bielsku-Białej to nasze pierwsze stacje ładowania w ramach ogólnopolskiej publicznej sieci, którą intensywnie rozwijamy” - podkreślił Łukasz Musiałkiewicz, prezes zarządu Enefit w Polsce.

Jego zdaniem rosnąca liczba stacji ładowania dla samochodów elektrycznych w przyszłości zachęci kolejnych kierowców do rezygnacji z pojazdów konwencjonalnych.

„Już dziś mogę zdradzić, że niedługo zaoferujemy stacje ładowania w kolejnych miastach Polski” - dodał prezes.

Poza Polską stacje ładowania Enefit Volt działają od 2020 roku m.in. w Estonii, na Litwie i Łotwie. Stacje są zasilane w 100 proc. zieloną energią, którą dostarczy Enefit.

„Mając na uwadze cel uzyskania do 2028 roku lokalizacji dla 2500 stacji ładowania, dążymy do pozyskania miejsc pod 500 stacji każdego roku. Dlatego aktywnie poszukujemy partnerów chętnych do dzierżawy swoich lokalizacji dla naszych stacji ładowania” - poinformował Piotr Drożdżyk, Head of E-mobility Solutions w Enefit.

Według niego Enefit różni się od konkurencji tym, że jest nie tylko operatorem infrastruktury ładowania, ale także producentem i sprzedawcą energii.

„Dlatego zapewniamy stabilne warunki współpracy przez cały okres trwania umowy, atrakcyjne taryfy dla klientów oraz udział w międzynarodowym przedsięwzięciu” - mówił Piotr Drożdżyk

Enefit to spółka należąca do estońskiej państwowej grupy energetycznej Eesti Energia, jednego z największych producentów energii w krajach bałtyckich. W Polsce firma oferuje również usługi z zakresu produkcji energii z OZE, modernizacji oświetlenia, a także oferuje wsparcie w zwiększaniu efektywności energetycznej.

Od 5 marca do 1 kwietnia korzystanie ze stacji ładowania Enefit Volt w Bielsku-Białej będzie bezpłatne. Aby skorzystać z oferty, należy pobrać bezpłatną aplikację Volt, dostępną w Google Play lub Apple Store.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo