Polityka i społeczeństwo

KPRM: Szczyt Trójkąta Weimarskiego w Berlinie (komunikat)

15.03.2024, 18:41aktualizacja: 18.03.2024, 09:25

- Kancelaria Prezesa Rady Ministrów informuje:

Głównym tematem rozmów liderów Polski, Niemiec i Francji było bezpieczeństwo w regionie - mówią jednym głosem w tym obszarze. Kluczowe jest obecnie wsparcie Ukrainy w wojnie z rosyjskim agresorem. Rozmowa Donalda Tuska z Olafem Scholzem i Emmanuelem Macronem dotyczyła także zwiększenia potencjału obronnego całej Europy. Następny szczyt Trójkąta Weimarskiego odbędzie się wczesnym latem w Warszawie.

Solidarne wsparcie Ukrainy

"Czasami tak się zdarza w dyplomacji, w polityce, że dobre pomysły przychodzą szybko i nagle. I jeśli ludzie mają dobrą wolę, to można przystąpić natychmiast do pracy. Tak było w przypadku zorganizowania tego szczytu w Berlinie" – mówił po spotkaniu Premier Donald Tusk.

Przywódcy Polski, Niemiec i Francji rozmawiali o konieczności wsparcia naszego wschodniego sąsiada. Najważniejszy wniosek był taki, że nie możemy spowolnić tempa pomocy militarnej i finansowej dla Ukrainy. Współpraca w tej kwestii w ramach Trójkąta Weimarskiego jest kluczowa.

"Uznaliśmy, że pomoc dla Ukrainy musi być natychmiastowa i tak intensywna, jak to tylko możliwe. Chcemy wydać nasze pieniądze, chcemy pomóc na wszystkie możliwe sposoby - tu i teraz. Tak, żeby sytuacja Ukrainy w najbliższych tygodniach i miesiącach poprawiła się, a nie pogorszyła" - podkreślił w Berlinie Donald Tusk.

Podczas rozmów pojawiła się także kwestia handlu z Ukrainą. Szef polskiego rządu podziękował przywódcom Francji i Niemiec za „zrozumienie argumentacji i za gotowość do wspierania polskiego punktu widzenia w czasie naszych rozmów w Brukseli”.

Dobre relacje transatlantyckie

Szef polskiego rządu podzielił się z Prezydentem Francji i Kanclerzem Niemiec refleksjami ze swojej wizyty w Waszyngtonie. Podkreślił, że Europa, w tym Polska, Francja i Niemcy, czują się odpowiedzialne za relacje transatlantyckie - w tym relacje z USA.

"Europa i my jako Trójkąt Weimarski czujemy się odpowiedzialni za jak najlepszą przyszłość relacji transatlantyckich. Równocześnie mamy świadomość i wyciągamy z tego konsekwencje - nikt i nic nie zdejmie z nas Europejczyków odpowiedzialności za nasze bezpieczeństwo i za naszą przyszłość" - powiedział Prezes Rady Ministrów.

Większy potencjał obronny Unii Europejskiej

W obliczu wojny za naszą wschodnią granicą istotne jest podjęcie wszelkich możliwych działań, aby zwiększyć produkcję amunicji oraz uzbrojenia w UE. Konieczne są inwestycje i rozwijanie europejskiego przemysłu obronnego.

"Jesteśmy przekonani, że niezależnie od różnych scenariuszy politycznych im silniejsza Europa, tym większa szansa dla Ukrainy i tym lepsze relacje, dziś i w przyszłości, także te transatlantyckie" - mówił Donald Tusk.

Wsparcie dla Mołdawii

Przywódcy Trójkąta Weimarskiego uznali także wsparcie dla Mołdawii za jeden ze swoich wspólnych priorytetów.

"Mołdawia będzie obiektem naszej szczególnej politycznej czułości. Cieszę się, że uznaliśmy, że jednym z naszych wspólnych priorytetów będzie pomoc Mołdawii w tych trudnych dla niej momentach" - podkreślił Prezes Rady Ministrów.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ jls/

Data publikacji 15.03.2024, 18:41