Polityka i społeczeństwo

KPRM: Projekt ustawy o zmianie ustawy o pomocy społecznej oraz niektórych innych ustaw (komunikat)

19.03.2024, 17:51aktualizacja: 20.03.2024, 09:43

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie ustawy o pomocy społecznej oraz niektórych innych ustaw, przedłożony przez Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

Rząd zamierza umożliwić wprowadzanie programów, które dofinansują poprzez samorządy wynagrodzenia m.in. pracowników zatrudnionych w jednostkach pomocy społecznej. Dotyczy to także kosztów składek od wynagrodzeń.

Najważniejsze rozwiązania

Rząd będzie mógł przyjmować programy, które dotyczą dofinansowania poprzez samorządy wynagrodzeń pracowników określonych w tych programach, zatrudnionych na umowę o pracę w:

- jednostkach pomocy społecznej (ośrodki pomocy społecznej, powiatowe centra pomocy rodzinie, centra usług społecznych, domy pomocy społecznej, placówki specjalistycznego poradnictwa, w tym rodzinnego, ośrodki interwencji kryzysowej, ośrodki wsparcia, w tym: ośrodki wsparcia dla osób z zaburzeniami psychicznymi, dzienne domy pomocy, domy dla matek z małoletnimi dziećmi i kobiet w ciąży, schroniska dla osób bezdomnych, schroniska dla osób bezdomnych z usługami opiekuńczymi, kluby samopomocy);

- w systemie pieczy zastępczej i wspierania rodziny (asystenci rodziny, koordynatorzy rodzinnej pieczy zastępczej, pracownicy placówek opiekuńczo-wychowawczych, osoby zatrudnione do pomocy w rodzinach zastępczych zawodowych i rodzinnych domach dziecka na podstawie umowy o pracę, pracownicy regionalnych placówek opiekuńczo-terapeutycznych, pracownicy interwencyjnych ośrodków preadopcyjnych, pracownicy placówek wsparcia dziennego);

- instytucjach opieki nad dziećmi w wieku do lat 3, które prowadzone są przez samorządy (żłobki, kluby dziecięce, dzienni opiekunowie).

Dofinansowanie będzie dotyczyć także kosztów składek od wynagrodzeń.

- Nowe przepisy stanowią podstawę prawną do przyjmowania przez Radę Ministrów programów rządowych i określają ich ogólne warunki, natomiast zasady realizacji i rozliczenia przeznaczanych środków zostaną ujęte w poszczególnych programach.

- Zaproponowane rozwiązanie ma wejść w życie po 14 dniach od ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.

Rząd planuje, że dodatki dla pracowników przewidziane w programach będą wynosić 1 tys. zł brutto i mają być wypłacane od 1 lipca 2024 roku. Rozwiązanie obejmie ok. 190 tys. osób.

pmal/

Data publikacji 19.03.2024, 17:51