Polityka i społeczeństwo

MS: Wszczęcie procedury odwołania ze stanowiska Prezes Sądu Apelacyjnego w Katowicach oraz Prezesów i Wiceprezesów Sądów Okręgowych w Bielsko-Białej, Rybniku, Gliwicach i Sosnowcu oraz zawieszeniu ich w pełnieniu czynności (komunikat)

20.03.2024, 21:58aktualizacja: 20.03.2024, 21:59

- Ministerstwo Sprawiedliwości informuje:

W związku z rozpoczęciem (20 marca br.) procedury odwołania Prezes Sądu Apelacyjnego w Katowicach sędzi Katarzyny Frydrych, Minister Adam Bodnar złożył wnioski o odwołanie prezesów i wiceprezesów SO apelacji katowickiej. Kolegia tutejszych sądów otrzymały informacje o zamiarze odwołania:

- Prezesa Sądu Okręgowego w Bielsko-Białej sędzi Anny Szwed-Szczygieł;

- Prezesa Sądu Okręgowego w Gliwicach sędziego Patryka Poniatowskiego;

- Wiceprezesa Sądu Okręgowego w Gliwicach sędziego Wojciecha Głowackiego;

- Prezesa Sądu Okręgowego w Rybniku sędziego Bartłomieja Witka;

- Wiceprezes Sądu Okręgowego w Rybniku sędzi Ewy Janik;

- Wiceprezesa Sądu Okręgowego w Rybniku sędziego Pawła Stępnia;

- Prezes Sądu Okręgowego w Sosnowcu sędzi Ewy Łąpińskiej;

- Wiceprezes Sądu Okręgowego w Sosnowcu Katarzyny Czerwińskiej-Koral.

Zgodnie z art. 27 § 1 pkt. 2 ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. Prawo o ustroju sądów powszechnych, prezes i wiceprezes sądu mogą być odwołani przez Ministra Sprawiedliwości w toku kadencji m.in. w przypadku, gdy „dalszego pełnienia funkcji nie da się pogodzić z innych powodów z dobrem wymiaru sprawiedliwości”.

Przesłanki odwołania Prezes Sądu Apelacyjnego w Katowicach sędzi Katarzyny Frydrych:

- powołanie na stanowisko prezesa Sądu Okręgowego w Katowicach przez ministra sprawiedliwości Zbigniewa Ziobrę w oparciu o przepisy znowelizowanej u.s.p., które wykluczyły udział samorządu sędziowskiego w procesie powoływania prezesów sądów;

- powołanie na stanowisko podsekretarza stanu w Ministerstwie Sprawiedliwości od dnia 8.04.2021 r.;

- złożenie podpisu na liście poparcia sędzi D. Pawełczyk-Woickiej; kandydującej do Krajowej Rady Sądownictwa (ukształtowanej w sposób nieprawidłowy, zgodnie z ustawą z 8 grudnia 2017 r.);

- powołanie dekretem z dnia 17 lipca 2023 na stanowisko prezesa Sądu Apelacyjnego w Katowicach w oparciu o przepisy znowelizowanej u.s.p., które wykluczyły udział samorządu sędziowskiego w procesie powoływania prezesów sądów.

Przesłanki odwołania Prezes Sądu Okręgowego w Bielsko-Białej sędzi Anny Szwed-Szczygieł:

- w związku rekomendacją kandydatury Anny Szwed-Szczygieł do pełnienia funkcji prezesa Sądu Okręgowego w Bielsku-Białej w dniu 7.10.2016 r. Zgromadzenie Ogólne Sędziów Sądu Okręgowego w Bielsko-Białej wyraziło zdecydowanie negatywną opinię o kandydatce (11 głosów za, 47 głosów przeciw, 8 głosów wstrzymujących się). W świetle obowiązujących wówczas przepisów sprzeciw samorządu sędziowskiego i legalnej Krajowej Rady Sądownictwa uniemożliwiał wybór kandydata Ministra Sprawiedliwości na stanowisko prezesa sądu;

- objęcie stanowiska wiceprezesa Sadu Okręgowego w Bielsku-Białej pomimo negatywnej opinii Kolegium Sądu Okręgowego w Bielsko-Białej (3 głosy za, 6 głosów przeciw);

- powołanie na stanowisko prezesa Sądu Okręgowego w Bielsko-Białej przez ministra Zbigniewa Ziobrę, w sytuacji, kiedy znowelizowane w 2017 roku przepisy ustawy o ustroju sadów powszechnych wyeliminowały wpływ samorządu sędziowskiego na wybór prezesów sądów (o braku akceptacji dla jej kandydatury świadczy fakt, że dnia 20 marca 2023 r., na zgromadzeniu SO w Bielsku-Białej, na którym była przedstawiana jako prezes stawiło się zaledwie 16 spośród 43 sędziów tegoż sądu).

Przesłanki odwołania Prezesa Sądu Okręgowego w Gliwicach sędziego Patryka Poniatowskiego:

- podpisanie w 2018 r. listy poparcia sędziom: Jarosławowi Dudziczowi i Joannie Kołodziej-Michałowicz, kandydującym do Krajowej Rady Sądownictwa;

- podpisanie w 2022 r. list poparcia sędziom: Jarosławowi Dudziczowi i Leszkowi Mazurowi, kandydującym do Krajowej Rady Sądownictwa;

- Powołanie w czerwcu 2019 r. na stanowisko prezesa Sądu Okręgowego w Gliwicach;

- Powołanie w dniu 04.02.2021 r. na stanowisko Sędziego Sądu Okręgowego w Katowicach, po przeprowadzeniu postępowania konkursowego przed Krajową Radą Sądownictwa, nieprawidłowo ukształtowaną ustawą z dnia 8 grudnia 2017 r.;

- przebieg konkursu w październiku 2023 r. przed nieprawidłowo ukształtowaną Krajową Radą Sądownictwa na stanowisko sędziego w cywilnym wydziale Sądu Apelacyjnego w Katowicach, pomimo tego, że dotychczas orzekał w wydziale karnym.

Przesłanki odwołania Wiceprezesa Sądu Okręgowego w Gliwicach sędziego Wojciecha Głowackiego:

- podpisanie w 2018 r. list poparcia sędziom: Leszkowi Mazurowi, kandydującemu do Krajowej Rady Sądownictwa (ukształtowanej w sposób nieprawidłowy, zgodnie z ustawą z 8 grudnia 2017 r.);

- podpisanie w 2022 r. list poparcia sędziom: Jarosławowi Dudziczowi i Łukaszowi Piebiakowi, który kandydowali do Krajowej Rady Sądownictwa;

- delegowanie od 08.05.2018 r. na stanowisko sędziego Sądu Okręgowego w Gliwicach i objecie funkcji przewodniczącego Wydziału Penitencjarnego;

- powołanie od 11.11.2018 r. na stanowisko prezesa Sądu Dyscyplinarnego przy Sądzie Apelacyjnym w Katowicach;

- powołanie w dniu 26 kwietnia 2022 r. na stanowisko Sędziego Sądu Okręgowego w Gliwicach, po przeprowadzeniu postępowania konkursowego przed Krajową Radą Sądownictwa, nieprawidłowo ukształtowaną ustawą z dnia 8 grudnia 2017 r.;

- powołanie w dniu 13 listopada 2023 r. na stanowisko wiceprezesa Sądu Okręgowego w Gliwicach.

Przesłanki odwołania Prezesa Sądu Okręgowego w Rybniku sędziego Bartłomieja Witka:

- powołanie dniu 19.02.2018 r. na stanowisko wiceprezesa Sądu Okręgowego w Katowicach przez wiceministra Łukasza Piebiaka;

- powołanie w dniu 1.09.2023 r. na stanowisko prezesa Sądu Okręgowego w Rybniku przez ministra Zbigniewa Ziobro (w sytuacji, kiedy dopiero z dniem 11.12.2023 r. został przeniesiony na stanowisko sędziego Sądu Okręgowego w Rybniku);

- powołanie na wskazane wyżej stanowiska nastąpiło w oparciu o przepisy znowelizowanej u.s.p., które wykluczyły udział samorządu sędziowskiego w procesie powoływania prezesów sądów.

Przesłanki odwołania Wiceprezes Sądu Okręgowego w Rybniku sędzi Ewy Janik:

- podpisanie list poparcia sędziom: Jędrzejowi Kondek i Leszkowi Mazurowi, kandydującym do Krajowej Rady Sądownictwa w 2018 r.;

- ponownie podpisanie list poparcia sędziom: Jarosławowi Dudziczowi, Leszkowi Mazurowi i Łukaszowi Piebiakowi w 2022 r.;

- powołanie w dniu 1.03.2022 r. do pełnienia funkcji wiceprezesa Sądu Okręgowego w Rybniku w oparciu o przepisy znowelizowanej u.s.p., które wykluczyły udział samorządu sędziowskiego w procesie powoływania prezesów sądów;

- powołanie w dniu 08.03.2022 r. na stanowisko Sędziego Sądu Okręgowego w Rybniku, po przeprowadzeniu postępowania konkursowego przed Krajową Radą Sądownictwa, nieprawidłowo ukształtowaną ustawą z dnia 8 grudnia 2017 r.;

- powołanie w dniu 1.07.2023 r. do pełnienia funkcji prezesa Sądu Okręgowego w Rybniku (bez udziału samorządu sędziowskiego).

Przesłanki odwołania Wiceprezesa Sądu Okręgowego w Rybniku sędziego Pawła Stępnia:

- podpisanie list poparcia sędziom: Teresie Kurcyusz-Furmanik i Leszkowi Mazurowi do Krajowej Rady Sądownictwa w 2018 r.;

- ponownie podpisanie w 2022 r. list poparcia sędziom: Jarosławowi Dudziczowi, Leszkowi Mazurowi i Łukaszowi Piebiakowi, kandydującym do Krajowej Rady Sądownictwa;

- powołanie w dniu 23.05.2018 r. do pełnienia funkcji prezesa Sądu Rejonowego w Wodzisławiu Śląskim przez wiceministra Łukasza Piebiaka;

- powołanie w dniu 15.07.2020 r. do pełnienia funkcji wiceprezesa Sądu Okręgowego w Rybniku;

- powołanie w dniu 24.03.2021 r. na stanowisko Sędziego Sądu Okręgowego w Gliwicach, po przeprowadzeniu postępowania konkursowego przed Krajową Radą Sądownictwa, nieprawidłowo ukształtowaną ustawą z dnia 8 grudnia 2017 r.;

- w dniu 07.05.2021 r. został przeniesiony na stanowisko sędziego Sądu Okręgowego w Rybniku.

Przesłanki odwołania Prezes Sądu Okręgowego w Sosnowcu sędzi Ewy Łąpińskiej:

- w dniu 6 marca 2018 r. została wybrana przez Sejm VIII kadencji na członka Krajowej Rady Sądownictwa, nieprawidłowo ukształtowanej ustawą z dnia 8 grudnia 2017 r.;

- w 2022 r. podpisała listy poparcia sędziom: Katarzynie Chmurze, Leszkowi Mazurowi, Maciejowi Miterze i Pawłowi Styrnie, kandydującym do Krajowej Rady Sądownictwa;

- w dniu 12 maja 2022 r. ponownie została wybrana przez Sejm VIII kadencji na członka Krajowej Rady Sądownictwa, ukształtowanej ustawą z dnia 7 grudnia 2017 r.;

- w dniu 1.04.2022 r. została powołana do pełnienia funkcji prezesa Sądu Okręgowego w Sosnowcu w oparciu o przepisy znowelizowanej u.s.p., które wykluczyły udział samorządu sędziowskiego w procesie powoływania prezesów sądów;

- w dniu 27.01.2023 r. została powołana na stanowisko sędziego Sądu Okręgowego w Sosnowcu, po przeprowadzeniu postępowania konkursowego przed Krajową Radą Sądownictwa, nieprawidłowo ukształtowaną ustawą z dnia 8 grudnia 2017 r.

Przesłanki odwołania Wiceprezes Sądu Okręgowego w Sosnowcu sędzi Katarzyny Czerwińskiej-Koral:

- w dniu 16.03.2023 została powołana na stanowisko sędziego Sądu Okręgowego w Sosnowcu po przeprowadzeniu postępowania konkursowego przed Krajową Radę Sądownictwa ukształtowaną ustawą z dnia 8 grudnia 2017 r.;

- w dniu 17.07.2023 r. została powołana na stanowisko wiceprezesa Sądu Okręgowego w Sosnowcu przez wiceminister Katarzynę Frydrych w oparciu o przepisy znowelizowanej u.s.p., które wykluczyły udział samorządu sędziowskiego w procesie powoływania prezesów sądów.

Do czasu zakończenia procedury wszyscy odwoływani prezesi i wiceprezesi sądów zostali zawieszenie w pełnieniu obowiązków służbowych.

kom/ jls/

Data publikacji 20.03.2024, 21:58