Robot humanoidalny Navigator α: SUPCON integruje sztuczną inteligencję z robotyką

04.04.2024, 11:56aktualizacja: 04.04.2024, 12:01

PR Newswire/SUPCON Technology Co., Ltd.

HANGZHOU, Chiny, 4 kwietnia 2024 r. /PRNewswire/ -- 28 marca George Cui Shan, prezes i dyrektor generalny SUPCON, (688777.SH, SUPCON.SW) udzielił wywiadu poświęconego niedawno utworzonemu Ośrodkowi Innowacji w dziedzinie Robotów Humanoidalnych Zhejiang (dalej zwanym „Ośrodkiem Innowacji”) oraz debiutowi pierwszego autorskiego robota humanoidalnego Navigator α. Jako główny udziałowiec Ośrodka Innowacji SUPCON z entuzjazmem przyjmuje możliwość współpracy pomiędzy środowiskiem akademickim a przemysłowym w dziedzinie robotyki humanoidalnej oraz przyszłych zastosowań tych robotów w różnych scenariuszach przemysłowych.

Ośrodek Innowacji w dziedzinie Robotów Humanoidalnych Zhejiang zajmuje się badaniami technologii inteligentnych sensorów i sterowania, a także opracowywaniem w pełni funkcjonalnych robotów. Będzie on pełnić rolę kompleksowego ośrodka badań technologicznych, rozwoju produktów, inkubatora talentów i rozwoju przemysłowego. Dzięki znacznemu wsparciu ośrodka SUPCON ulepsza strategiczną wizję łączenia AI z robotyką, aby aktywnie uczestniczyć w inteligentnej transformacji branży robotów humanoidalnych.

Nowo wprowadzony na rynek robot humanoidalny Navigator α ma wysokość 1,5 metra i waży 50 kg. Jest on wyposażony w zaawansowane komponenty, m.in. najnowocześniejszą przekładnię planetarną, lekkie humanoidalne ramiona mechaniczne oraz ramię chwytne z różnymi stopniami swobody. To niezwykłe ramię z 15 stawami palcowymi i sześcioma aktywnymi stopniami swobody charakteryzuje się lekką konstrukcją o masie 600 g i nadzwyczajną prędkością przegubu na poziomie 150 stopni na sekundę. Siła opuszki palca ramienia wynosi 10 N. Ponadto Navigator α rewolucjonizuje integrację sterowania mechanizmami, uczenia się przez naśladowanie i wzmocnienie, wykorzystując innowacyjne technologie, takie jak wielkoskalowe modele AI, aby osiągnąć przełomowe postępy zarówno w zakresie sprzętowym, jak i w algorytmach. Robot znalazł zastosowanie i został wysoko oceniony w kilku sprawdzonych projektach.

George podkreślił, że w przeciwieństwie do tradycyjnych robotów humanoidalnych, które koncentrują się głównie na łączeniu części i na całym systemie, współpraca między SUPCON i Centrum Innowacji ma na celu osiągnięcie przełomów w technologii AI i jej zastosowaniach przemysłowych. W erze przemysłowej sztucznej inteligencji innowacje w robotyce muszą wykraczać poza zwykłe możliwości operacyjne i obejmować planowanie, w którym sztuczna inteligencja pełni funkcję przemysłowego „mózgu”. Ponadto George stwierdził, że przyszłość robotów humanoidalnych zależy od ich wykorzystania w określonych scenariuszach i branżach. Kluczowe znaczenie ma wypełnienie luki między badaniami technologicznymi a popytem przemysłowym, co pozwoli na dalszy rozwój branży.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/2378467/Image_1.jpg

Źródło: SUPCON Technology Co., Ltd.

Źródło informacji: PR Newswire

Data publikacji 04.04.2024, 11:56