POLICE SA (24/2024) Informacja o szacowanym wpływie na wyniki finansowe za rok obrotowy 2023 zdarzeń o charakterze niepieniężnym

05.04.2024, 23:56aktualizacja: 05.04.2024, 23:57

Raport bieżący 24/2024

Zarząd spółki Grupa Azoty Zakłady Chemiczne "Police" S.A. ("Spółka", "Emitent") przekazuje do publicznej wiadomości informacje na temat szacowanego wpływu zdarzeń o charakterze niepieniężnym na skonsolidowane i jednostkowe sprawozdania finansowe Emitenta za rok obrotowy 2023.

I. Na podstawie przeprowadzonych w Spółce testów na utratę wartości aktywów na dzień 31.12.2023 roku zidentyfikowano niedobór szacowanej wartości odzyskiwalnej w stosunku do wartości księgowej majątku w Ośrodku Wypracowującym Środki Pieniężne ("OWŚP") Nawozy i w związku z powyższym podjęto decyzję o utworzeniu odpisów aktualizujących w wysokości 148 mln zł. W przypadku OWŚP Pigmenty nie stwierdzono konieczności dokonania odpisów aktualizujących.

Na dokonanie odpisu w OWŚP Nawozy wpłynęło przede wszystkim pogorszenie długoterminowych prognoz rynkowych i prognoz przyszłych przepływów pieniężnych, w szczególności w zakresie produktów azotowych przeznaczonych do zastosowań technicznych.

Zdarzenie to wpływa na sprawozdanie finansowe Emitenta za rok 2023 poprzez zmniejszenie jednostkowego wyniku EBIT o kwotę 148 mln zł. Zgodnie z obowiązującą w Grupie Azoty Polityką Rachunkowości odpis ten jest jednorazowym zdarzeniem o charakterze niepieniężnym i nie ma wpływu na jednostkowy wynik EBITDA Emitenta.

Jednocześnie Emitent w nawiązaniu do raportów bieżących nr 6/2024 z dnia 9 lutego 2024 roku oraz 21/2024 z dnia 29 marca 2024 roku po weryfikacji przez biegłego rewidenta przedłożonego do badania testu na utratę wartości Emitent informuje, że odpis na utratę wartości aktywów w spółce Grupa Azoty Polyolefins S.A. ("Grupa Azoty POLYOLEFINS") uległ zwiększeniu o - (minus) 206 mln zł do wartości - (minus) 1 343 mln zł.

Potencjalny szacunkowy niepieniężny wpływ wyżej opisanego zdarzenia obniża skonsolidowany wynik Emitenta za 2023 rok o kwotę około - (minus) 462 mln zł, wobec wskazanej w raporcie 21/2024 - (minus) 391 mln zł i pierwotnie szacowanej wartości - (minus) 300 mln zł, o której Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 6/2024.

Zdarzenie nie ma wpływu na skonsolidowany wynik EBIT oraz EBITDA.

II. Ponadto zostały zidentyfikowane następujące kategorie zdarzeń związanych z aktualizacją Modelu finansowego spółki Grupa Azoty POLYOLEFINS, o której Emitent informował w raporcie bieżącym 21/2024 z dnia 29 marca 2024 roku, mające istotny wpływ na jednostkowe oraz skonsolidowane wyniki brutto Emitenta w IV kwartale 2023 r.:

1.Aktualizacja w stosunku do wyceny z dnia 30.09.2023 r. opcji put i call dla Akcjonariuszy spółki Grupa Azoty POLYOLEFINS w wysokości - (minus) 164 mln zł,

2.Wyliczenie oczekiwanej szacowanej straty na pożyczkach udzielonych przez Emitenta spółce Grupa Azoty POLYOLEFINS w stosunku do wyceny z dnia 30.09.2023 r. w wysokości - (minus) 142 mln zł,

3.Rozpoznanie Zobowiązania wynikającego z mechanizmu stabilizacji rentowności dla Współsponsorów określonego w Umowie Akcjonariuszy spółki Grupa Azoty POLYOLEFINS, w wysokości - (minus) 55 mln zł.

Powyższe zdarzenia nie mają wpływu na wynik EBIT oraz EBITDA Emitenta.

III. Ponadto zdarzenia wskazane w pkt I i II skutkują koniecznością dokonania przez Emitenta odpisu wartość akcji Grupy Azoty POLYOLEFINS w rocznym jednostkowym sprawozdaniu finansowym za rok 2023 na kwotę - (minus) 523 mln zł, wobec wcześniej szacowanej wartości - (minus) 452 mln zł.

Powyższe zdarzenie nie ma wpływu na wynik EBIT oraz EBITDA Emitenta.

IV. Zarząd Spółki informuje, że po uwzględnieniu powyższych szacunków wystąpi przesłanka do zwołania Walnego Zgromadzenia wynikająca z art. 397 kodeksu spółek handlowych, w sprawie podjęcia uchwały dotyczącej dalszego istnienia Spółki.

Sprawozdania finansowe Emitenta za 2023 rok są przedmiotem weryfikacji i badania przez biegłego rewidenta, dlatego powyższe kwoty mają charakter szacunkowy i mogą ulec zmianie. Ostateczne wartości zostaną zaprezentowane w skonsolidowanym i jednostkowym raporcie rocznym Emitenta, którego publikacja zaplanowana została na 29 kwietnia 2024 roku.

Podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylające dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE (Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej z dnia 12 czerwca 2014, nr. L 173/1 z późn. zm.).

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz