GETIN HOLDING SA (10/2024) Informacja o zajęciu prawa majątkowego w postaci instrumentów finansowych akcjonariuszy

07.05.2024, 15:55aktualizacja: 07.05.2024, 15:56

Raport bieżący 10/2024

Getin Holding S.A. ("Emitent", "Getin Holding") informuje, że dzisiaj, tj. 7 maja 2024 r. otrzymał zawiadomienie Komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy w Warszawie Marka Wojtczaka o zajęciu prawa majątkowego w postaci instrumentów finansowych zapisanych na rachunku papierów wartościowych lub innym rachunku w rozumieniu przepisów o obrocie instrumentami finansowymi w ramach postępowania zabezpieczającego prowadzonego zgodnie z wnioskiem uprawnionego: syndyka masy upadłości Idea Bank S.A. w upadłości z siedzibą w Warszawie przeciwko obowiązanemu: LC Corp B.V. z siedzibą w Haarlemie, Holandia i Panu Leszkowi Czarneckiemu w celu zabezpieczenia należności głównej w wysokości 967 667 661, 36 zł.

Zgodnie z zawiadomieniem, zajęcie następuje do wysokości zabezpieczanej kwoty z tytułu praw z instrumentów finansowych przysługujących: 1) LC Corp B.V., zapisanych na rachunku papierów wartościowych lub innym rachunku w rozumieniu przepisów o obrocie instrumentami finansowymi w postaci 64 845 032 akcji Emitenta; 2) Panu Leszkowi Czarneckiemu, zapisanych na rachunku papierów wartościowych lub innym rachunku w rozumieniu przepisów o obrocie instrumentami finansowymi w postaci 20 506 914 akcji Emitenta.

Zajęcie jest dokonane z chwilą doręczenia zawiadomienia osobie, która z mocy zajętego prawa jest obciążona obowiązkiem wobec obowiązanego.

Podstawa prawna: art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku - informacje poufne.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz