Polityka i społeczeństwo

Hikvision publikuje swój szósty raport ESG, w którym podkreśla konsekwentną realizację idei „Technologii dla Dobra”

31.05.2024, 12:13aktualizacja: 31.05.2024, 12:17

PR Newswire/ Hikvision Digital Technology

HANGZHOU, Chiny, 31 maja 2024 r. /PRNewswire/ -- Hikvision opublikowała raport ESG za rok 2023. Spółka już szósty rok z rzędu podsumowuje swoją działalność w obszarze środowiskowym, społecznym i ładu korporacyjnego. W raporcie zawarto obszerną analizę działań Hikvision związanych ze zrównoważonym rozwojem i ESG, a także priorytetów w tym obszarze, podkreślając zaangażowanie firmy w wypełnianie misji społecznej odpowiedzialności biznesu poprzez wprowadzanie innowacyjnych i zrównoważonych technologii.

„Wyznając etos >>Technologii dla Dobra<< (>>Tech for Good<<) w połączeniu z pragmatycznym podejściem i poszukiwaniem nowych możliwości związanych z zieloną transformacją, Hikvision tworzy produkty, które dostarczają wartość płynącą ze zrównoważonego rozwoju - powiedział Huang Fanghong, Chief Compliance Officer i Senior Vice President spółki. - Jesteśmy głęboko przekonani, że wraz z rozpędzającą się transformacją cyfrową i rozkwitem technologii będziemy mogli osiągnąć stabilny i zrównoważony rozwój”.

Działając w przekonaniu, że technologia odgrywa fundamentalną rolę w budowaniu szeroko rozumianego dobrobytu, Hikvision stworzyła ramy zarządzania obszarem ESG w oparciu o ideę „Technologii dla Dobra”. Realizując tę misję w 2023 r., spółka konsekwentnie pracowała nad innowacjami wspierającymi zrównoważony rozwój dla dobra całego społeczeństwa. Hikvision sięgała po najnowocześniejsze technologie w działaniach mających na celu ochronę reliktów, zapobieganie zanieczyszczaniu wody i powietrza, a także podnoszenie wydajności i mocy przerobowych w produkcji. Spółka miała również swój udział w rozbudowie zaplecza edukacyjnego dla dzieci żyjących w odległych miejscach, obfitych zbiorach jabłek czy ochronie przyrody, realizując tym samym aspiracje budowy lepszego świata.

Hikvision nie tylko spłaca dług wobec społeczeństwa poprzez tworzenie innowacyjnych technologii, ale w swoich działaniach kładzie również duży nacisk na uczciwość i zgodność z prawem, niskoemisyjność, a także budowanie harmonijnych relacji z pracownikami, partnerami biznesowymi i społecznościami, uwzględniając te cele w zarządzaniu ESG.

Wśród najważniejszych działań spółki w obszarze ESG w 2023 r. wymienić można:

- Opublikowanie „Hikvision Global Human Rights Policy” - dokumentu określającego założenia firmy w zakresie poszanowania praw człowieka w jej działalności.

- Hikvision sformułowała i wdrożyła procedurę zarządzania emisjami gazów cieplarnianych, która ma przyczynić się do obniżenia ich poziomu i rozwoju działalności niskoemisyjnej.

- Firma zaczęła również stosować zasady ekologii w pracach badawczo-rozwojowych, projektowaniu, opakowaniach i utylizacji. Zlecono również weryfikację śladu węglowego reprezentatywnych produktów Hikvision, a następnie na tej podstawie oceniono poziom emisji gazów cieplarnianych w cyklu życia tych produktów z myślą o dalszych udoskonaleniach.

- Spółka stawia na oszczędność energii, zarazem aktywnie zwiększając pozyskiwanie energii ze źródeł ekologicznych. W 2023 r. instalacje fotowoltaiczne działające w bazach produkcyjnych spółki wygenerowały ok. 12 533,7 MWh mocy.

- Hikvision kontynuowała działania na rzecz zrównoważonego rozwoju poprzez innowacje - w 2023 r. jej nakłady inwestycyjne na działalność badawczo-rozwojową ukształtowały się na poziomie 11,39 mld RMB, co stanowi wzrost o ok. 16,08% w stosunku do poprzedniego roku.

- Spółka stosowała politykę odpowiedzialnych zakupów i cały czas doskonaliła poziom zarządzania łańcuchem dostawców. Wszyscy nowi dostawcy Hikvision zostali poddani weryfikacji pod kątem kryteriów środowiskowych i społecznych.

- Firma zorganizowała szereg szkoleń dla pracowników mających na celu ich rozwój osobisty i zawodowy. Łączny wymiar czasu szkoleń wyniósł 1 534 482 godziny.

- Pracownicy Hikvision angażowali się w wolontariat, łącznie poświęcając na ten cel ponad 20 tys. godzin.

Cały report ESG można przeczytać lub pobrać tutaj.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/2420587/Hikvision_releases_sixth_ESG_report_highlighting_commitment__Tech_Good.jpg

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/2420588/Hikvision_2023_ESG_report_highlights.jpg

Źródło: Hikvision Digital Technology

Źródło informacji: PR Newswire