RAFAMET SA (19/2024) Odwołanie Prezesa Zarządu Fabryki Obrabiarek RAFAMET S.A. oraz delegowanie Przewodniczącego Rady Nadzorczej do czasowego wykonywania czynności Prezesa Zarządu.

07.06.2024, 16:28aktualizacja: 07.06.2024, 16:29

Raport bieżący 19/2024

W dniu 7 czerwca 2024 r. Rada Nadzorcza RAFAMET S.A. podjęła decyzję o odwołaniu z pełnienia funkcji Prezesa Zarządu - Dyrektora Naczelnego, Pana Emanuela Longina Wonsa, ze skutkiem natychmiastowym, tj. na godz. 13:20, 07.06.2024 r.

Ponadto Rada Nadzorcza Spółki podjęła uchwałę o delegowaniu z dniem 7 czerwca 2024 r. do dnia 13 czerwca 2024 r. (do końca dnia), Przewodniczącego Rady Nadzorczej Pana Pawła Sułeckiego do czasowego wykonywania czynności Prezesa Zarządu.

Informacje o Panu Pawle Sułeckim:

Wykształcenie i posiadane kwalifikacje:

Pan Paweł Sułecki ukończył Wydział Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego oraz zarządzanie małymi i średnimi przedsiębiorstwami w Wyższej Szkole Zarządzania i Marketingu. Ukończył ponadto Podyplomowe Studia Menedżersko-Finansowe w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie oraz Akademię GPW Growth organizowaną przez Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie. Posiada uprawnienia do zasiadania w radach nadzorczych spółek z udziałem Skarbu Państwa.

Doświadczenie zawodowe:

06.2019 - nadal - Członek Rady Nadzorczej RAFAMET S.A. (Przewodniczący Rady Nadzorczej od dnia 22.04.2022 r.),

09.2018 - nadal - ARP S.A., Biuro Inwestycji Kapitałowych (Menedżer Inwestycyjny),

08.2009 - nadal - Ad Notam Polska Sp. z o.o. (Prezes Zarządu),

10.2019 - 12.2021 - POLANEX Sp. z o.o. (Przewodniczący Rady Nadzorczej),

03.2019 - 06.2019 - CREOTECH S.A. (Członek Rady Nadzorczej),

05.2007 - 05.2008 - Fujifilm Polska Distribution Sp. z o.o. (Product Manager),

09.2003 - 05.2007 - Fujitsu General Poland FGP Sp. z o.o. (Product Manager).

Pozostałe informacje:

Członek Rady Nadzorczej oświadczył, że nie prowadzi działalności konkurencyjnej wobec Emitenta, nie posiada udziałów w konkurencyjnych przedsiębiorstwach wobec Emitenta, a także nie uczestniczy w nich jako członek ich organu.

Pan Paweł Sułecki nie posiada akcji Emitenta ani udziałów w podmiotach z nim powiązanych.

Zgodnie ze złożonym oświadczeniem członek Rady Nadzorczej nie figuruje w Rejestrze Dłużników Niewypłacalnych, prowadzonym na podstawie ustawy o KRS.

Pan Paweł Sułecki złożył Spółce oświadczenie dotyczące wiedzy i umiejętności z zakresu branży, w której działa Emitent - zgodnie z ustawą z dnia 11 maja 2017 r. o biegłych rewidentach, firmach audytorskich oraz nadzorze publicznym.

Podstawa prawna: § 5 pkt 4) i pkt 5) w związku z § 10 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 marca 2018 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz.U.2018.757).

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz