PCF GROUP SA (13/2024) Uzgodnienie planu dla Projektu Gemini i zawarcie umowy wykonawczej do umowy produkcyjno-wydawniczej na Projekt Gemini

19.06.2024, 19:30aktualizacja: 19.06.2024, 19:31

Raport bieżący 13/2024

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 58/2023 z dnia 24 listopada 2023 r. oraz raportu bieżącego nr 2/2024 z dnia 30 stycznia 2024 r. Zarząd spółki PCF Group S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka") informuje, że uzgodnił ze Square Enix Limited, wydawcą gry Projekt Gemini ("Wydawca"), plan dla Projektu Gemini i w konsekwencji Spółka zawarła w dniu 19 czerwca 2024 r. kolejną umowę wykonawczą (ang. content rider) do umowy produkcyjno-wydawniczej dotyczącą kontynuowania prac deweloperskich nad grą Projekt Gemini realizowaną przez grupę Spółki w Europie w modelu work-for-hire na rzecz Wydawcy.

Ponadto, w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 58/2023 z dnia 24 listopada 2023 r., Zarząd Spółki informuje, że zgodnie z zawartą umową wykonawczą realizacja Projektu Gemini nie będzie kontynuowana przez Grupę na dotychczasowych warunkach komercyjnych. W konsekwencji tego faktu Zarząd szacuje, że przyszłe przychody uzyskiwane przez Spółkę na tym projekcie będą jedynie pokrywały koszty bezpośrednie ponoszone przez Spółkę na jego realizację.

Efektem ujęcia zaktualizowanych warunków komercyjnych w wycenie Projektu Gemini będzie obniżenie się marży osiąganej przez Grupę na realizacji całej umowy produkcyjno-wydawniczej z Wydawcą co w konsekwencji aktualizacji wyceny kontraktu zgodnie z Międzynarodowym Standardem Sprawozdawczości Finansowej 15 "Przychody z umów z klientami" skutkować będzie obniżeniem jednostkowych i skonsolidowanych przychodów ze sprzedaży oraz jednostkowego i skonsolidowanego wyniku finansowego.

Niniejszy raport bieżący stanowi aktualizację informacji zawartych w raportach bieżących nr 58/2023 z dnia 24 listopada 2023 r. oraz nr 2/2024 z dnia 30 stycznia 2024 r. Intencją Spółki nie jest informowanie w przyszłości o zawieraniu umów wykonawczych (ang. content riders) do umów produkcyjno-wydawniczych, o ile nie będzie to wymagane przepisami prawa.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz