Sztab Generalny WP: Delegacja Sił Zbrojnych Finlandii w Polsce (komunikat)

27.08.2024, 13:30aktualizacja: 30.08.2024, 14:08

- Sztab Generalny Wojska Polskiego informuje:

Gen. broni Vesa Virtanen, szef Sztabu Obrony Sił Zbrojnych Finlandii przebywał w dniach 26-27 sierpnia w Polsce. Spotkał się z kierownictwem Sztabu Generalnego WP oraz odwiedził 1. Brygadę Pancerną w Warszawie-Wesołej.

Głównym tematem rozmowy generałów Wiesława Kukuły i Vesa Virtanena było szkolenie rezerw osobowych, które w Finlandii jest bardzo wysoko rozwinięte. Podczas spotkania generałowie wymienili się doświadczeniami i omówili możliwe kierunki współpracy w zakresie doskonalenia systemów szkolenia rezerwistów, co ma na celu wzmocnienie zdolności obronnych obu krajów.

W czasie spotkania w szerszym gronie - fińskiej delegacji i kierownictwa Sztabu Generalnego WP omówiono tematykę związaną z zarządzaniem personelem oraz kompleksowym podejściem do różnych form służby, zgodnie z koncepcją obrony powszechnej.

Gen. dyw. Karol Dymanowski, I z-ca szefa SG WP zaznaczył, że jest to pierwsza wizyta na tak wysokim szczeblu po wstąpieniu Finlandii do NATO i podkreślił, że wraz z członkostwem w Sojuszu wzmocniła ona nie tylko swoje, ale i wspólne, sojusznicze bezpieczeństwo.

Gen. Virtanen z uznaniem odniósł się do ambitnych planów transformacji Sił Zbrojnych RP i roli jaką Polska odgrywa w regionie dla zapewnienia bezpieczeństwa.

Podczas dyskusji omówiono także aktualną sytuację w Europie, wyzwania związane z rosyjskimi działaniami hybrydowymi, w tym presji migracyjnej na naszych granicach oraz konieczność dalszego wsparcia wysiłków obronnych Ukrainy.

Generał Virtanen podkreślił, że wymiana myśli między sojusznikami jest kluczowa:

- Dziękuję Siłom Zbrojnym RP za wizytę. Polska jest krajem o strategicznym znaczeniu w sercu Europy. Posiada potężne siły i robi znaczące zakupy obronne. Jestem pod wrażeniem możliwości 1. Brygady Pancernej w Warszawie. Finlandia ma wiele wspólnych interesów z Polską. Jesteśmy mocno zaangażowani w bezpieczeństwo całego Sojuszu.

Generał Dymanowski zaznaczył, że Sztab Generalny WP jest otwarty na bliższą współpracę wojskową z fińskim sztabem obrony.

- Cieszymy się, że mogliśmy gościć tak wysokiego przedstawiciela fińskich Sił Zbrojnych. Jestem głęboko przekonany, że przystąpienie do NATO nie tylko znacząco poprawiło bezpieczeństwo Finlandii, ale także bezpieczeństwo zbiorowe. Mamy wspólne interesy w regionie i te same zagrożenia bezpieczeństwa. Nasza współpraca dwustronna i sojusznicza będzie się rozwijać.

kom/ pab/ mhr/

Data publikacji 27.08.2024, 13:30