TOM FORD ogłosił, że Haider Ackermann obejmuje stanowisko dyrektora kreatywnego

05.09.2024, 09:17aktualizacja: 05.09.2024, 09:20

Business Wire/ TOM FORD

NOWY JORK -- (BUSINESS WIRE) -- TOM FORD ogłosił, że Haider Ackermann obejmuje stanowisko dyrektora kreatywnego ze skutkiem natychmiastowym.

Ta informacja prasowa zawiera multimedia. Pełna treść informacji prasowej znajduje się tutaj: https://www.businesswire.com/news/home/20240904686149/pl/

W ramach swojej nowej funkcji Ackermann będzie odpowiedzialny za kreatywną opiekę nad wszystkimi kategoriami modowymi TOM FORD, w tym modą męską, modą damską, akcesoriami i okularami, a także za kreatywną wizję całej marki. Marka TOM FORD jest własnością koncernu The Estée Lauder Companies Inc. (NYSE:EL), Ermenegildo Zegna Group (NYSE:ZGN) ma licencję na segment ubrań, a Marcolin SpA - na segment okularów.

Założyciel marki, Tom Ford, powiedział:

„Od dawna jestem wielkim fanem prac Haidera. Jego projekty odzieży damskiej i męskiej są dla mnie równie atrakcyjne. Ma niewiarygodne wyczucie koloru, stawia na wyrazisty krój, a przede wszystkim jest nowoczesny. Łączy nas wiele takich samych historycznych odniesień. Z niecierpliwością czekam na to, co zrobi z marką. Podejrzewam, że jako pierwszy będę oklaskiwał jego pokaz w marcu”.

Ackermann to Francuz urodzony w Bogocie w Kolumbii, który wychowywał się w Etiopii, Czadzie, Algierii, Holandii i Belgii, gdzie studiował projektowanie odzieży w Królewskiej Akademii Sztuk Pięknych w Antwerpii. Jest znany z łączenia luksusowych tkanin z nienagannym krojem. Uznanie przyniosły mu awangardowe, ale nadające się do noszenia projekty chętnie wybierane przez celebrytów.

„Z ogromną dumą będę starał się oddać hołd dziedzictwu Toma Forda, człowieka, którego od dawna podziwiam i którego darzę najwyższym szacunkiem - powiedział Ackermann. - Z niecierpliwością czekam na to, co przed nami”.

Pierwsza kolekcja Ackermanna będzie miała debiut na Paryskim Tygodniu Mody w marcu 2025 roku. Projektant będzie pracował w Paryżu i podlegał Guillaume'owi Jeselowi, prezesowi i dyrektorowi generalnemu TOM FORD and Luxury Business Development, The Estée Lauder Companies, oraz Leliowi Gavazzy, dyrektorowi generalnemu TOM FORD FASHION, Ermenegildo Zegna Group.

„Haider jest uznawany za jednego z największych wizjonerów na całym świecie i najbardziej inspirujących talentów w świecie mody. Czerpie z głębokiego przywiązania do globalnej kultury i sztuki, aby tworzyć zapierającą dech w piersiach modę i niezapomniane więzi emocjonalne. Jest idealnym administratorem, który wprowadzi markę TOM FORD w przyszłość” - powiedział Jesel.

„Jest mi niezwykle miło powitać Haidera jako dyrektora kreatywnego marki TOM FORD. Jego niezrównana kreatywność, która jest tożsama z DNA marki, a także jego istotne doświadczenie w segmencie produktów luksusowych pozwoli nadać kluczowy bodziec branży modowej na kolejnym etapie ekspansji. Zasadnicze znaczenie będzie miała nowoczesna wizja Haidera w segmencie mody damskiej i męskiej w połączeniu z utalentowanym zespołem TOM FORD FASHION, ponieważ wdrażamy i realizujemy obecnie wiele projektów będących w fazie rozwoju” - powiedział Gavazza.

TOM FORD

TOM FORD to światowy dom mody oferujący wyjątkowe produkty luksusowe w różnych segmentach obejmujących modę damską, modę męską, akcesoria, okulary i kosmetyki. Marka założona w 2005 roku przez Toma Forda jest obecna na ponad 100 rynkach na całym świecie, a jej twórca jest powszechnie uznawany za architekta luksusowego stylu glamour. W 2023 roku koncern The Estée Lauder Companies stał się jedynym właścicielem marki TOM FORD i wszystkich praw własności intelektualnej. W ramach przejęcia koncern Estée Lauder podpisał długoterminowe licencje z Ermenegildo Zegna Group na segment TOM FORD FASHION i z Marcolin na segment TOM FORD EYEWEAR.

Wersja źródłowa dostępna na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20240904686149/pl/

Źródło: TOM FORD

KONTAKT:

Kontakt dla prasy

Giuseppe Torrisi

TOM FORD, dyrektor ds. komunikacji globalnej

e-mail: Giuseppe.Torrisi@tomfordfashion.com

Źródło informacji: Business Wire