Spółka Shanghai Electric notuje w pierwszym półroczu 2024 r. przychody w wysokości 49,869 mld RMB przy wzroście zysku netto o 22,6% rok do roku

06.09.2024, 16:20aktualizacja: 06.09.2024, 16:28

PR Newswire/Shanghai Electric

SZANGHAJ, 6 września 2024 r. /PRNewswire/ -- Spółka Shanghai Electric („Spółka”) (SEHK:2727, SSE:601727) opublikowała swoje wyniki finansowe za pierwsze półrocze 2024 r., odnotowując przychody w wysokości 49,869 mld RMB, przy zysku netto przypadającym akcjonariuszom w wysokości 602 mln RMB, co stanowi wzrost o 2,0% w porównaniu z rokiem poprzednim. W pierwszym półroczu osiągnięto również marżę zysku brutto w wysokości 19,2%, a środki pieniężne i ich ekwiwalenty wyniosły 34,102 mld RMB.

We wspomnianym okresie sprawozdawczym spółka Shanghai Electric kontynuowała realizację swojej strategii zrównoważonego wzrostu, przy czym koszty sprzedaży zmniejszyły się do 1,362 mld RMB, a koszty finansowe spadły o 30,58% do 202 mln RMB. Na stałym poziomie utrzymały się inwestycje badawczo-rozwojowe prowadzone przez Spółkę, których łączna wartość wyniosła 2,327 mld RMB, podobnie jak w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Zdecydowana koncentracja Shanghai Electric na produkcji zaawansowanych urządzeń przyniosła pozytywne rezultaty we wszystkich kluczowych obszarach działalności. Przychody ze sprzedaży urządzeń energetycznych wyniosły 24,654 mld RMB, a marża zysku brutto sięgnęła 20,10%. Segment urządzeń przemysłowych odnotował przychody w wysokości 18,959 mld RMB, osiągając marżę zysku brutto na poziomie 17,40%, podczas gdy zintegrowana działalność usługowa odnotowała przychody w wysokości 7,961 mld RMB, przy marży zysku brutto na poziomie 16,60%. Podsumowując, przedsiębiorstwo pozyskało w pierwszej połowie roku nowe zamówienia o wartości 83,66 mld RMB, co stanowi wzrost w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku.

Dalsze działania innowacyjne i wzrost stymulowany przez zróżnicowany portfel energetyczny

• Działając w segmencie energetyki cieplnej, Spółka pozyskała nowe zamówienia na urządzenia opalane węglem o łącznej wartości 21,99 mld RMB. Wśród nich znajduje się inwestycja realizowana wspólnie z China United Gas Turbine Technology, polegająca na zaprojektowaniu zintegrowanej platformy produkcyjnej wraz z montażem pierwszej turbiny gazowej o mocy 300 MW.
  • Jednocześnie rozszerzono portfolio magazynów energii o nowe, najnowocześniejsze rozwiązania, w tym wanadowe akumulatory przepływowe, systemy sprężonego powietrza i technologię magazynowania stopionej soli dla skoncentrowanej energii słonecznej. Instalacja magazynowania sprężonego powietrza o mocy 300 MW w Chinach ustanowiła trzy światowe rekordy pod względem mocy pojedynczej jednostki, skali inwestycji i wydajności konwersji w momencie podłączenia do sieci.
  • Na rynku technologii wodorowych firma Shanghai Electric ugruntowała swoją pozycję jako dostawca kompleksowych rozwiązań obejmujących produkcję, magazynowanie, tankowanie i wykorzystanie wodoru. Opracowany przez spółkę najnowszy elektrolizer alkaliczny serii Z cechuje się wiodącą w branży wydajnością, a pojedyncza jednostka jest w stanie wyprodukować do 3000 Nm3/h wodoru.

Innowacyjna siła wspomagająca ogólnoświatową transformację energetyczną

• Bliski Wschód: największa na świecie samodzielna inwestycja w skoncentrowaną energię słoneczną (CSP) i fotowoltaikę (PV) realizowana jest w Dubaju. Inwestycja z zakresu energii odnawialnej o mocy 950 MW pozwala ograniczyć emisję dwutlenku węgla o 1,6 miliona ton rocznie.
  • Europa: we Francji zakład wytwarzania wodoru za pomocą ogniw fotowoltaicznych o mocy 5 MW w miejscowości Wunberg stanowi pierwsze zagraniczne przedsięwzięcie Shanghai Electric w zakresie sprzedaży urządzeń wodorowych, po eksporcie produktów do magazynowania energii z wanadowych akumulatorów przepływowych do Hiszpanii.
  • Azja Południowo-Wschodnia i Wschodnia: spółka Shanghai Electric Wind Power pozyskała zamówienia w Korei Południowej, Wietnamie i Indonezji, dodatkowo ugruntowując swoją obecność na rynku azjatyckim.

Więcej informacji o Shanghai Electric można uzyskać na stronie https://www.shanghai-electric.com/group_en/

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/2346204/Shanghai_Electric_logo.jpg

Źródło: Shanghai Electric