ANSWEAR.COM SA (20/2024) Wstępne wybrane dane dotyczące sprzedaży Answear.com SA za III kwartał 2024 r. oraz 9 miesięcy 2024 r.

03.10.2024, 17:21aktualizacja: 03.10.2024, 17:22

Raport bieżący 20/2024

Zarząd Answear.com SA ("Spółka") przekazuje do publicznej wiadomości wstępne wybrane dane dotyczące sprzedaży za III kwartał 2024 r. oraz 9 miesięcy 2024 r. wraz z wartościami porównawczymi za III kwartał 2023 r. oraz 9 miesięcy 2023 r.:

- W trzecim kwartale 2024 r. sprzedaż online (1) wzrosła o 26,7% w porównaniu do analogicznego okresu 2023 r., osiągając kwotę 350,0 mln zł (III kwartał 2023 r.: 276,3 mln zł). Sprzedaż online za 9 miesięcy 2023 r. wyniosła 973,8 mln zł i wzrosła o 17,8% w porównaniu do 9 miesięcy 2023 r., w którym zanotowano sprzedaż online w wysokości 827,0 mln zł.

- Przychody ze sprzedaży według sprawozdawczości MSSF (2) w trzecim kwartale 2024 r. wyniosły 343,6 mln zł osiągając dynamikę 3Q2024 / 3Q2023 na poziomie 25,8% (III kwartał 2023 r.: 273,2 mln zł). Przychody ze sprzedaży za 9 miesięcy 2024 r. wyniosły 975,6 mln zł i wzrosły o 17,6% w porównaniu do 9 miesięcy 2023 r., w których przychody ze sprzedaży wyniosły 829,6 mln zł.

Komentarz Zarządu do danych liczbowych:

W trzecim kwartale 2024 r. Spółka raportuje udany powrót na ścieżkę wzrostów sprzedaży wykazując pozytywny trend w dynamice przychodów ze sprzedaży: w 1Q2024 wzrost wyniósł 6,4%, w 2Q2024 wzrost wyniósł 20,4%, natomiast w 3Q2024 dynamika przychodów ze sprzedaży wyniosła 25,8% i była wyższa niż w poprzednich kwartałach.

Sprzedaż on-line w 3Q2024 wyrażona w walutach stałych jest wyższa od 3Q2023 o 36%, czyli dynamika 3Q2024/3Q2023 jest o 9 p.p. wyższa niż wyrażona w walutach zmiennych. Aprecjacja polskiej złotówki względem EUR oraz innych walut regionu wpływa na raportowane dynamiki sprzedaży ze względu na fakt, że ok 3/4 sprzedaży Spółki zrealizowane zostało poza granicami Polski.

Wysoka dynamika wzrostu sprzedaży to efekt dobrze wykorzystanego okresu letnich wyprzedaży, w którym sprzedaż w m-cu lipcu wspierana była dodatkowymi szerokozasięgowymi działaniami off-line'owymi. Wzrosty zanotowane pod koniec kwartału wsparły dobrze przygotowana oferta kolekcji jesiennej oraz rozpoczęcie drugiej odsłony kampanii wizerunkowej Answear z markami premium, dzięki której Spółka kontynuuje długofalowe działania mające na celu umocnienie pozycji Answear na rynku w segmencie mody premium.

Sprzedaż Spółki wspiera rozwój marki PRM, przy jednoczesnej optymalizacji kosztów marketingu tej marki.

Wysokie tempo wzrostu sprzedaży w trzecim kwartale przypada na typowy dla branży okres wyprzedażowy, charakteryzujący się niższymi marżami, oraz końcówkę pierwszej i początek drugiej odsłony kampanii szerokozasięgowych marki Answear. W konsekwencji bardzo dobre wyniki sprzedażowe będą jeszcze pod presją niższych marż na sprzedaży i poniesionych kosztów marketingu wizerunkowego, ale pozwalają - zdaniem Zarządu - na optymistyczne spojrzenie na oczekiwane wyniki Spółki w nadchodzącym czwartym kwartale.

Objaśnienia:

(1) Sprzedaż online obejmuje zrealizowaną przez klientów za pomocą internetu zafiskalizowaną sprzedaż w danym okresie, z uwzględnieniem zafiskalizowanych, czyli dokonanych przez klientów i przyjętych na magazyn zwrotów w tym okresie, jak również sprzedaż prowadzoną na zasadach komisu wyrażoną w pełnej wartości (w cenie sprzedaży netto do klienta) oraz opłaty klientów za transport przesyłek o wartości poniżej progu darmowej dostawy;

(2) Przychody ze sprzedaży według sprawozdawczości MSSF obejmują przychody ze sprzedaży towarów zakupionych na rachunek własny i przychody ze sprzedaży usług, czyli głównie prowizje z tytułu sprzedaży komisowej, prowizję za prowadzenie sklepu www.wearmedicine.com oraz opłaty klientów za transport przesyłek poniżej progu darmowej dostawy. Przychody ze sprzedaży uwzględniają również rezerwy na spodziewane w kolejnym okresie zwroty dotyczące sprzedaży z raportowanego okresu oraz rezerwy na program lojalnościowy dla klientów, jak również sprzedaż realizowaną w sklepach stacjonarnych marek Answear i PRM.

Zastrzeżenie: Spółka informuje, że przedstawione dane sprzedażowe są wstępne, a ich obliczenia zostały dokonane według aktualnej wiedzy Zarządu i mogą różnić się od ostatecznych danych za III kwartał 2024 r. oraz 9 miesięcy 2024 r., które będą znane po pełnym zamknięciu ksiąg rachunkowych.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz