NBP: prowadzona w latach 2020-2024 polityka pieniężna ograniczyła wpływ światowych kryzysów na polską gospodarkę

08.10.2024, 11:19aktualizacja: 08.10.2024, 11:48

PAP/ Kadr z filmu
Rada Polityki Pieniężnej (RPP) w kryzysowych latach 2020-2024 16 razy zmieniała parametry polityki pieniężnej – mówił podczas prezentacji na Forum Krynica 2024 prof. Cezary Kochalski z NBP, członek Rady Polityki Pieniężnej. Według niego dzięki takiej polityce, niezależnemu bankowi centralnemu i własnej walucie, polska gospodarka uniknęła zapaści.

Prezentacja „Polska polityka pieniężna w latach 2020-2024. Uwarunkowania-Założenia-Realizacja” miała miejsce podczas drugiego dnia kongresu Krynica Forum 2024. Narodowy Bank Polski przedstawił w niej realizację polskiej polityki pieniężnej w czasie megaszoków ekonomicznych związanych z pandemią, okresem popandemicznym oraz kryzysem energetycznym wywołanym wojną na Ukrainie.

„Dotknęły nas trzy kryzysy o bezprecedensowym charakterze. Stanęliśmy przed groźbą zapaści gospodarczej. W dodatku musieliśmy przełożyć skutki społeczne i zdrowotne na skutki finansowe i gospodarcze - to było wielkie wyzwanie. Świat prognozował załamanie gospodarcze na poziomie od 4 do 10 proc. Narodowy Bank Polski w swojej projekcji okazał się najbardziej wiarygodny - prognozował spadek gospodarczy na poziomie 5 proc. I to się sprawdziło” - podkreślił prof. Cezary Kochalski z NBP, członek Rady Polityki Pieniężnej.

Ekspert wskazał, że dzisiaj Narodowy Bank Polski jest ogromną instytucją, w której roczna suma bilansowa wynosi 978 mld zł. NBP realizuje szeroką wiązkę funkcji wynikających z ustawy o NBP. Najważniejszą jest konieczność utrzymania stabilnego poziomu cen w średnim okresie.

„Niezależny bank centralny, m.in. dlatego, że mamy własną walutę, może realizować autonomiczną politykę. Dzięki temu RPP mogła zmieniać parametry polityki pieniężnej w latach 2020-2024 i uczyniła to aż 16 razy, zarówno obniżając stopy procentowe, jak i je podwyższając. Dzięki temu udało nam się w 2024 r. sprowadzić inflację do celu inflacyjnego” - wyjaśnił Cezary Kochalski.

Prof. Kochalski przypomniał, że w latach 70-tych ubiegłego wieku na świecie nastąpiło odejście od pokrycia w kruszcu, w związku z tym istotnie wzrosła ranga i znaczenie banków centralnych, które musiały przejąć odpowiedzialność za wartość pieniądza.

„Wysoka inflacja kosztuje nas wszystkich. Banki centralne mają mandat do zapewnienia stabilności cen w średnim okresie. Ale, aby go skutecznie realizować, bank centralny musi być niezależny, wiarygodny i transparentny” - podkreślił ekspert.

Dodał, że w następstwie cen energii jesteśmy obecnie w sytuacji, kiedy inflacja jest powyżej celu inflacyjnego, ale jest pod kontrolą i w świetle aktualnych danych prawdopodobnym scenariuszem jest dyskusja, możliwe są także decyzje o obniżkach stóp procentowych.

„Aktualnie stopy procentowe są na relatywnie wysokim poziomie, ale dbając o stabilność cen w średnim okresie, zmiany parametrów polityki pieniężnej muszą być dokonywane w sposób ostrożny i wyważony. Wszystko będzie zależało od uwarunkowań wewnętrznych i zewnętrznych, ale wiele wskazuje na to, że pierwsza polowa 2025 r. to będzie moment, kiedy dyskusja o obniżkach stóp procentowych się rozpocznie” - zaznaczył prof. Kochalski.

Ekspert podkreślił, że uwarunkowania kryzysowych lat 2020-2024 potwierdziły, że każdy kraj powinien mieć zapewniony obieg gotówkowy.

„W normalnej sytuacji musimy mieć dostęp do gotówki, bo tylko wtedy możemy mieć pewność, że w sytuacjach nadzwyczajnych ta gotówka również będzie dostępna i będzie środkiem płatniczym w obiegu” - powiedział Cezary Kochalski.

Krynica Forum 2024 pod hasłem „Empowering the Region” odbyło się w dniach 18-20 września w Krynicy Zdrój. Głównym partnerem Krynica Forum jest województwo małopolskie, gospodarzem wydarzenia - miasto Krynica-Zdrój, a partnerami strategicznymi - Narodowy Bank Polski oraz Małopolska Agencja Rozwoju Regionalnego.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo