Polityka i społeczeństwo

MRiRW: Strzygi, utopce i jaskółcze ziele, czyli co wiesz kulturze ludowej (komunikat)

22.10.2024, 16:04aktualizacja: 22.10.2024, 16:15

- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:

W tym miesiącu Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi są partnerami Ministerstwa Edukacji Narodowej (MEN). „Cudze chwalicie, swojego nie znacie? Kultura ludowa nie tylko od święta” to tytuł bezpłatnego wykładu dla młodzieży zorganizowanego przez Akademię MEN. Gwarantujemy masę ciekawostek i zaskakujących informacji. Wykład odbędzie się 24 października 2024 r. – stacjonarnie (tu obowiązuje rejestracja) i online.

O Akademii MEN

Akademia MEN to cykl comiesięcznych, bezpłatnych i otwartych wykładów dla uczniów i uczennic klas siódmych i ósmych oraz szkół ponadpodstawowych, odbywających się w zabytkowym gmachu Ministerstwa Edukacji Narodowej (MEN). Każde spotkanie Akademii MEN dotyczy innej dziedziny.

Przy okazji wykładu można zwiedzić gmach MEN, który jest Pomnikiem Historii.

Kultura ludowa tematem październikowego wykładu

Eksperci Akademii MEN opowiedzą m.in. o takich ciekawostkach, jak: Czym były strzygi, a czym utopce? Które miesiące wzięły nazwy od prac gospodarskich? Do czego służyło jaskółcze ziele?

Uczestnicy październikowego wykładu dowiedzą się także o zwyczajach, obrzędach czy tajemniczych przedmiotach z różnych regionów Polski. Będzie też mowa o motywach popkulturowych, które – o czym mało kto wie – wywodzą się z praktyk ludowych. Poza tym będzie można zobaczyć ludowe instrumenty i inne niezwykłe artefakty.

Wykładowcy

O kulturze ludowej będą z pasją opowiadać:

- Jacek Żukowski – etnolog, specjalizujący się w ekoetnologii, etnografii regionalnej i muzealnictwie skansenowskim.

- Mamadou Diouf – urodzony w Senegalu, mieszkający w Warszawie muzyk współpracujący m.in. z Voo Voo i Anną Marią Jopek, prezenter radiowy. Jest zafascynowany polską kulturą i historią, którą bada i promuje.

- Witold Kuczyński – nauczyciel, śpiewak tradycyjny, regionalista z Kurpi Zielonych, kierownik Kurpiowskiego Zespołu Folklorystycznego „Carniacy”, animator życia kulturalnego w gminie Czarnia i na Kurpiach Zielonych, pomysłodawca i realizator imprez folklorystycznych.

Jak wziąć udział?

Na wykłady zaproszeni są uczniowie i uczennice klas VII-VIII szkół podstawowych oraz szkół ponadpodstawowych.

Najbliższy wykład odbędzie się 24 października 2024 r. o godzinie 17:00 w gmachu MEN przy alei Szucha 25 w Warszawie w sali 102 (Sala Posiedzeń).

Uwaga, trzeba się zarejestrować! Można to zrobić za pomocą: FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY.

O udziale stacjonarnym decyduje kolejność zgłoszeń.

Dla wszystkich zainteresowanych będzie dostępna transmisja online na YouTube i FB MEN (nie ma wymogu rejestracji).

Informacje można znaleźć także na stronie MEN: https://www.gov.pl/web/edukacja/cudze-chwalicie-swojego-nie-znacie-kultura-ludowa-nie-tylko-od-swieta--drugi-wyklad-na-akademii-men

kom/ wm/ lm/

Data publikacji 22.10.2024, 16:04