Newsletter

Polityka i społeczeństwo

MRiRW: Polskie mięso na rynkach Azji (komunikat)

09.12.2024, 17:00aktualizacja: 10.12.2024, 10:24

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:

– Jednym z priorytetów naszych działań jest otwieranie kolejnych rynków zagranicznych dla polskiego mięsa i produktów mięsnych. W ostatnich latach nasze starania zaowocowały sukcesami m.in. w postaci otwarcia dla tego asortymentu rynków: filipińskiego, wietnamskiego i singapurskiego oraz postępem w negocjacjach w sprawie otwarcia rynku chińskiego i koreańskiego – powiedział sekretarz stanu Jacek Czerniak podczas konferencji Polska branża mięsna w grze o Azję: Czy wykorzystamy szanse na sukces?

Sekretarzowi stanu towarzyszył dyrektor generalny ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi Bogusław Wijatyk.

Polskie mięso na azjatyckich rynkach

Wiceminister Jacek Czerniak podczas debaty Gra o wschód – czy polska branża mięsna wykorzystuje szanse na rynkach azjatyckich podkreślił, że mięso i produkty mięsne to polska specjalność i nasz najważniejszy produkt eksportowy, jeżeli chodzi o produkty rolno-spożywcze.

Sekretarz stanu poinformował, że starania resortu rolnictwa doprowadziły do otwarcia następujących azjatyckich rynków:

- filipińskiego – dla mięsa drobiowego,

- wietnamskiego – dla mięsa wołowego oraz mięsa z kaczek i gęsi,

- singapurskiego – dla mięsa wołowego.

Udało się również doprowadzić do poprawienia warunków eksportu mięsa wieprzowego na rynek singapurski.

Wiceminister Czerniak podkreślił, że na zaawansowanym etapie znajdują się także sprawy:

- wznowienia eksportu mięsa drobiowego do Chin na zasadzie regionalizacji w zakresie grypy ptaków HPAI,

- uzgodnień mających na celu rozpoczęcie eksportu mięsa wołowego do Chin,

- możliwości eksportu mięsa drobiowego na rynek koreański.

Działania resortu wspierające ekspansję polskiego mięsa w Azji

– Kluczową kwestią jest dla nas wspieranie polskich przedsiębiorców zainteresowanych tym kierunkiem – zaznaczył wiceminister Jacek Czerniak.

Sekretarz stanu poinformował, że stałą praktyką MRiRW jest przekazywanie postulatów rolnych do rozmów innych resortów - Ministerstwa Spraw Zagranicznych, Ministerstwa Rozwoju i Technologii - z partnerami zagranicznymi. W odniesieniu do wybranych kierunków eksportowych zorganizowaliśmy również narady międzyresortowe.

– Wsparcie dyplomatyczne oraz wizyty wysokiego szczebla w Chinach, Republice Korei, Malezji i Filipinach oraz – ostatnio – w Wietnamie pozytywnie wpłynęły na przyspieszenie prowadzonych rozmów dostępowych dla polskich artykułów rolno-spożywczych – powiedział wiceminister Czerniak.

Import żywności z państw Mercosur – zdanie resortu rolnictwa

– Zdaniem MRiRW oferowana liberalizacja dostępu do rynku UE w niektórych sektorach idzie zbyt daleko i powoduje ryzyko wypierania eksportu polskich produktów z rynków UE przez import z krajów Mercosuru. Ryzyko takie dotyczy zwłaszcza sektora drobiowego – powiedział wiceminister Czerniak.

Sekretarz stanu podkreślił, że import żywności z krajów trzecich, w tym z Mercosuru, jest dopuszczalny tylko pod warunkiem spełnienia przez te produkty unijnych wymogów w zakresie bezpieczeństwa i jakości.

– Zapisy umowy, które dotyczą klauzuli ochronnej, tj. możliwości czasowego przywrócenia ceł w razie nadmiernego importu powodującego zakłócenia na rynku, są naszym zdaniem niewystarczające i niedostosowane do specyfiki sektora rolnego. Dlatego Rada Ministrów przyjęła 26 listopada 2024 r. uchwałę sprzeciwiającą się dotychczasowym wynikom negocjacji części handlowej umowy w obszarze rolnictwa – przypomniał wiceminister Czerniak.

Polska produkcja i eksport mięsa

Wartość eksportu mięsa i podrobów jadalnych ogółem w okresie 9 miesięcy 2024 r. wyniosła blisko 6 mld euro i stanowiła największą pozycję - 15 proc.- w wartości eksportu towarów rolno-spożywczych ogółem. Dysponujemy znaczącymi nadwyżkami produkcyjnymi na rynku mięsa drobiowego i wołowego. Z tego względu poszukiwanie nowych rynków zbytu jest kwestią kluczową dla utrzymania rozwoju tych rynków i zapewnienia opłacalności produkcji.

W przypadku rynku wieprzowiny podejmowane są działania w celu odbudowy krajowej produkcji, która ucierpiała na skutek wirusa afrykańskiego pomoru świń ASF, i zwiększenia samowystarczalności.

Wysokie standardy produkcji mięsa w Polsce oraz wysoka jakość oferowanych produktów jest niewątpliwie przewagą konkurencyjną dla naszych towarów na rynkach azjatyckich.

O wydarzeniu

Konferencja Polska branża mięsna w grze o Azję: Czy wykorzystamy szanse na sukces? odbyła się 6 grudnia 2024 r. w Warszawie. Organizatorem wydarzenia jest Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI. W konferencji wzięli udział m.in. przedsiębiorcy i liderzy polskiej branży mięsnej oraz przedstawiciele korpusu dyplomatycznego Wietnamu, Republiki Korei i Chin.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ wbr/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 09.12.2024, 17:00
Źródło informacji MRiRW
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ