Newsletter

Polityka i społeczeństwo

MRiRW: Pryszczyca – aktualizacja komunikatu MRiRW na 19 kwietnia 2025 r. (komunikat)

19.04.2025, 12:29aktualizacja: 19.04.2025, 12:30

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:

Zespół Zarządzania Kryzysowego MRiRW, koordynujący działania zabezpieczające przed transmisją wirusa pryszczycy na terytorium RP – najważniejsze informacje:

- W Polsce nie ma pryszczycy i nie ma podejrzeń tej choroby. Zespół Zarządzania Kryzysowego przeanalizował dotychczasowe działania profilaktyczne oraz sytuację epidemiologiczną na Węgrzech i Słowacji. Na Słowacji sytuacja pozostaje stabilna – od 4 kwietnia br. nie odnotowano żadnych nowych ognisk wirusa.

- Od dziś obowiązuje nowe rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które ma na celu ograniczenie ryzyka rozprzestrzeniania się pryszczycy (Dz.U. 2025 poz. 516). Przepisy będą obowiązywały aż do podjęcia decyzji przez Komisję Europejską w sprawie nowego ogniska choroby na Węgrzech. Przypominamy, że rozporządzenie dotyczy całego terytorium Węgier.

- Wzmacniamy działania informacyjne dotyczące pryszczycy poprzez kampanię w Polskim Radiu. Emitujemy spoty radiowe w pięciu regionalnych rozgłośniach Polskiego Radia – w województwach: opolskim, śląskim, dolnośląskim, małopolskim oraz podkarpackim. Spoty skierowane są do rolników i do konsumentów.

- W okresie przedświątecznym Państwowa Inspekcja Sanitarna, Inspekcja Weterynaryjna oraz Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych prowadziły intensywne kontrole żywności w sklepach, na targowiskach i placach handlowych. Zalecamy, aby żywność nabywać wyłącznie ze sprawdzonych, legalnych źródeł. Należy unikać zakupów w przypadkowych miejscach sprzedaży, a także rezygnować z produktów oferowanych w podejrzanie niskich cenach lub bez jasnej informacji o pochodzeniu. Nasze działania wpływają na bezpieczeństwo żywnościowe, zapewniając ochronę przed chorobami zakaźnymi, które mogą zagrażać produkcji rolnej oraz zdrowiu konsumentów, a także wspierając stabilność rynku żywnościowego w kraju.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe.(PAP)

kom/ kk/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 19.04.2025, 12:29
Źródło informacji MRiRW
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ