Newsletter

Polityka i społeczeństwo

MRiRW: Polska i Maroko o pogłębieniu współpracy w rolnictwie. Wspólna wizyta w zakładzie Grupy Polmlek (komunikat)

18.09.2025, 15:23aktualizacja: 18.09.2025, 15:24

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:

Otwarcie rynku marokańskiego na polskie produkty, współpraca naukowa i rozwój nowoczesnych technologii w rolnictwie były głównymi tematami rozmów ministra Stefana Krajewskiego z ministrem Ahmedem El Bouari. Wizyta delegacji marokańskiej w Polsce była też okazją do zaprezentowania innowacji - w zakładzie Grupy Polmlek pokazano pionierską technologię produkcji laktoferyny.

Dwustronne spotkania i wizyty studyjne dały możliwość do przedstawienia atutów polskiego rolnictwa i przemysłu spożywczego, a jednocześnie do omówienia kluczowych obszarów współpracy, takich jak eksport produktów pochodzenia zwierzęcego, nowoczesne technologie w rolnictwie czy kształcenie kadr. Strony podkreślały znaczenie wymiany doświadczeń, które mogą przyczynić się do dalszego rozwoju relacji gospodarczych i naukowych. Podczas pobytu w Polsce (15-16 września) delegacja marokańska odwiedziła gospodarstwa rolne w województwie podlaskim, wytwórnię pasz, mleczarnię oraz rynek hurtowy, a także spotkała się z władzami i wykładowcami Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Rozmowy w MRiRW

16 września 2025 r. w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi ministrowie omówili możliwości rozwoju handlu rolnego oraz współpracy w obszarze hodowli zwierząt, nowoczesnych technik nawadniania i kształcenia specjalistów.

Minister Stefan Krajewski podkreślił, że Maroko to dla Polski stabilny i ważny partner w regionie Afryki Północnej. Wyraził nadzieję na pogłębienie współpracy bilateralnej, zarówno na szczeblu rządowym, jak i biznesowym, czy naukowo-badawczym. Szef MRiRW z zadowoleniem odnotował intensyfikację kontaktów między służbami weterynaryjnymi obydwu krajów i zaznaczył, że zależy nam szczególnie na uzgodnieniu warunków eksportu produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa drobiowego, z Polski do Maroka. Jednocześnie poinformował, że Polska jako ważny producent żywności jest gotowa do poszerzenia oferty eksportowej na rynek marokański.

– Polska wieś to nie tylko produkcja żywności, ale także coraz silniejsze zaplecze technologiczne i naukowe. Chcemy dzielić się tym potencjałem i równocześnie otwierać nowe rynki dla naszych rolników i przedsiębiorców – podkreślił szef MRiRW.

Minister Krajewski przyjął również zaproszenie do udziału w targach SIAM – największej imprezie rolno – spożywczej w Afryce w kwietniu 2026 r. Stoisko narodowe na tym wydarzeniu zorganizuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Minister Ahmed El Bouari złożył ministrowi Krajewskiego gratulacje z okazji objęcia urzędu, życząc sukcesów. Podziękował za możliwość wizyty w Polsce, podkreślając otwartość na pogłębienie współpracy. Minister zaznaczył, że stronę marokańską interesują w szczególności kwestie nawadniania i zarządzania wodą w rolnictwie, odnowy pogłowia zwierząt gospodarskich oraz współpraca w zakresie kształcenia specjalistów dla rolnictwa.

Podczas spotkania w Warszawie uzgodniono kontynuację rozmów w sprawach weterynaryjnych i wypracowania zapisów świadectw. Zdaniem marokańskiego ministra w tym celu korzystne byłoby powołanie polsko-marokańskiej grupy roboczej ds. współpracy w dziedzinie weterynarii.

Minister El Bouari zaproponował też podpisanie memorandum o porozumieniu, które będzie obejmowało wszystkie obszary, w których Polska i Maroko chciałyby pogłębić współpracę.

Wizyta studyjna i spotkania branżowe

Podczas pobytu w Polsce (15-16 września) delegacja marokańska odwiedziła gospodarstwa rolne w województwie podlaskim, wytwórnię pasz, mleczarnię oraz rynek hurtowy, a także spotkała się z władzami i wykładowcami Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Wizyta w Polmlek i projekt laktoferyny

W Lidzbarku Warmińskim goście zapoznali się z projektem badawczo-rozwojowym dotyczącym pozyskiwania ultracennych białek – laktoferyny i laktoperoksydazy. Laktoferyna, określana mianem „różowego złota”, wspiera odporność i znajduje zastosowanie w farmacji oraz żywności funkcjonalnej. Grupa Polmlek wraz z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu opracowała technologię produkcji laktoferyny o rekordowej czystości – 98 proc.

Minister Stefan Krajewski zwrócił uwagę na ścisłe powiązanie rozwoju przemysłu rolno-spożywczego z pracą rolników i producentów.

– Nie byłoby rozwoju tych firm, gdyby nie nasi rolnicy. Ale też nie byłoby postępu w rolnictwie, gdyby nie takie firmy jak ta, które sięgają po to, co jeszcze niedawno wydawało się niemożliwe. To przykład połączenia ciężkiej pracy, doświadczenia i badań naukowych – mówił minister rolnictwa i rozwoju wsi.

W Polmlek zaprezentowano projekt badawczo-rozwojowy dotyczący pozyskiwania ultracennych białek – laktoferyny i laktoperoksydazy. Laktoferyna, określana mianem „różowego złota”, wspiera odporność, działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, a jej zastosowanie w farmacji i żywności funkcjonalnej może być przełomem w walce z chorobami cywilizacyjnymi.

Grupa Polmlek wraz z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu opracowała technologię produkcji laktoferyny o rekordowej czystości – aż 98 proc. W Lidzbarku Warmińskim powstaje pierwsza w Europie linia produkcyjna tego białka, która ma szansę wprowadzić polską branżę rolno-spożywczą na nowe światowe rynki.

– To, co oglądamy dziś w Lidzbarku, nie jest wydarzeniem na skalę lokalną czy regionalną. To projekt o znaczeniu europejskim i światowym, pokazujący, że polski przemysł rolno-spożywczy potrafi być liderem innowacji – podkreślił minister Krajewski.

Kolejny krok w relacjach dwustronnych

Wizyta delegacji Maroka potwierdziła duże zainteresowanie rozwojem współpracy w obszarze rolnictwa i przemysłu spożywczego. Strony zadeklarowały wolę dalszych rozmów nad zwiększeniem wymiany handlowej oraz współpracą naukowo-techniczną.

Wymiana handlowa

Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski do Maroka w 2024 r. wyniósł 67,8 mln EUR (spadek o ok. 49 proc. w porównaniu z 2023 r.). Najważniejsze pozycje stanowiły pszenica i meslin, wyroby piekarnicze oraz mleko i śmietana zagęszczone. W pierwszym półroczu 2025 r. wartość eksportu osiągnęła 26,8 mln EUR.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ kpr/ lm/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 18.09.2025, 15:23
Źródło informacji MRiRW
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ