Newsletter

Polityka i społeczeństwo

MRiRW: Minister Stefan Krajewski wręczył nagrody finalistom konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” (komunikat)

27.09.2025, 18:50aktualizacja: 27.09.2025, 18:51

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:

– Dzisiejsze wydarzenie to piękne święto produktu lokalnego i regionalnego. Dziękuję wszystkim producentom i przetwórcom, którzy swoją pracą budują siłę polskiej żywności – to dzięki nim produkty rolno-spożywcze stanowią już 15 proc. naszego eksportu. Niech polska żywność będzie naszą chlubą – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Stefan Krajewski podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.

XXIV finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” – nagrody „Perła” i „Klucz do Polskiej Spiżarni” rozdane

27 września odbył się XXIV finał ogólnopolskiego konkursu, w którym wyróżniane są najlepsze produkty i potrawy regionalne. Podczas gali wręczono statuetki „Perła” oraz wyróżnienie „Klucz do Polskiej Spiżarni”. Konkurs od 2000 roku organizuje Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wraz ze Związkiem Województw RP i ośrodkami doradztwa rolniczego.

– To niezwykle ważne wydarzenie, które pokazuje siłę i różnorodność polskiej żywności. Dzięki takim inicjatywom możemy promować nasze produkty i tradycje kulinarne – podkreślił minister.

– Gratuluję wszystkim nagrodzonym. To ciężka praca, która jest dostrzegana i doceniana. Kiedy odwiedzam stoiska na różnych wydarzeniach, widzę, z jaką dumą producenci prezentują swoje medale i dyplomy – mówił szef resortu rolnictwa.

Podczas gali konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” – z inicjatywy Marszałka Województwa Wielkopolskiego – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego uhonorowała także ministra rolnictwa i rozwoju wsi Stefana Krajewskiego, wręczając mu „Klucz do Polskiej Spiżarni”.

Polska żywność napędza eksport

Produkcja rolno-spożywcza to jedna z najważniejszych gałęzi polskiej gospodarki i filar naszej obecności na rynkach zagranicznych.

– Ponad 15 proc. całego polskiego eksportu stanowią produkty rolno-spożywcze, co w 2024 roku dało wartość ponad 231 miliardów złotych. To pokazuje, jak wielką siłą dysponujemy i jak duże mamy jeszcze możliwości rozwoju – podkreślił na targach w Poznaniu szef resortu rolnictwa.

– Musimy jednak pamiętać nie tylko o eksporcie, ale także o skracaniu łańcuchów dostaw i wspieraniu lokalnych rynków – dodał minister.

Lokalne rynki i wsparcie samorządów

Minister podkreślił również znaczenie lokalnych inicjatyw. Podziękował samorządom za organizację takich wydarzeń jak targi czy lokalne jarmarki.

– Zachęcam, aby takie ryneczki powstawały przy każdym urzędzie marszałkowskim czy wojewódzkim. To nie jest konkurencja dla dużych sieci handlowych, ale wielka szansa dla lokalnych producentów i konsumentów – podkreślił Stefan Krajewski.

Minister wyraził zadowolenie z faktu, że taka inicjatywa działa również przy Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. – W każdą środę, zlokalizowany przed gmachem MRiRW, kiermasz „Lokalny Rolnik” z produktami lokalnymi z Mazowsza, woj. łódzkiego czy Podlasia cieszy się dużym zainteresowaniem nie tylko wśród pracowników resortu, ale także mieszkańców Warszawy – powiedział minister.

Patriotyzm konsumencki i świadome zakupy

– Apeluję do konsumentów, aby dokonywać świadomych wyborów i kierować się patriotyzmem konsumenckim. Kupując produkt lokalny czy oznaczony logotypem „Produkt polski”, wspieramy naszych rolników i przetwórców – mówił szef resortu.

Stefan Krajewski odniósł się także do problemu marnowania żywności. – Zwracajmy też uwagę na terminy przydatności, aby nie marnować żywności. Odpowiedzialne zakupy to także element wspierania polskiej żywności – dodał.

Różnorodność regionów i tradycji

Odnosząc się do tematyki targów, minister podkreślił bogactwo polskich smaków. Zaapelował zarówno do konsumentów, jak i do sprzedawców, aby czerpać z tego bogactwa na co dzień.

– Warto, by obok tygodnia amerykańskiego czy greckiego w sklepach pojawiały się tygodnie regionalne – podlaskie, wielkopolskie czy lubelskie. To świetny sposób promocji naszych smaków, które odzwierciedlają bogatą historię i tradycję regionów – podkreślił minister.

Targi Smaki Regionów 2025

Targi Smaki Regionów 2025 odbywają się w dniach 26-28 września w Poznaniu. To święto regionalnej i tradycyjnej kuchni, podczas którego producenci z całego kraju prezentują swoje produkty, a konsumenci mogą je skosztować i zakupić.

Na stoisku MRiRW prezentowane są m.in.: ser koryciński swojski (ChOG), olej rydzowy tradycyjny (GTS), oscypek (ChNP), redykołka (ChNP), jabłka grójeckie (ChOG), śliwka szydłowska (ChOG), wielkopolski ser smażony (ChOG), suska sechlońska i wędzone jabłko sechlońskie (ChOG). Odbywają się tu także pokazy kulinarne z udziałem produktów z unijnymi oznaczeniami jakości oraz animacje i konkursy dla dzieci. Obok zlokalizowano stoisko programu „Odpoczywaj na wsi”.

Targi są otwarte dla publiczności, a wstęp jest bezpłatny. W programie znalazły się liczne warsztaty kulinarne, pokazy i prezentacje promujące różnorodność smaków polskich regionów.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ ef/ agzi/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 27.09.2025, 18:50
Źródło informacji MRiRW
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ