Newsletter

Czas na fakty o margarynie na Święta

18.12.2025, 11:00aktualizacja: 18.12.2025, 15:04

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
Wokół margaryn od lat narosło wiele mitów, z których jeden z najczęściej powtarzanych dotyczy dużej obecności szkodliwych tłuszczów trans (TFA). Tymczasem aktualna wiedza naukowa oraz obowiązujące w Unii Europejskiej przepisy jasno pokazują, że margaryny, zarówno miękkie, jak i twarde, kostkowe - są bezpieczne i pełnowartościowe dla zdrowia konsumentów.

Jak podkreśla dr inż. Katarzyna Okręglicka, ekspertka w dziedzinie żywienia, konsumenci nie powinni wierzyć nieprawdziwym informacjom pojawiającym się w przestrzeni publicznej. - W Polsce od wielu już lat ta kategoria produktów w większości charakteryzuje się znikomą zawartością tłuszczów trans pochodzenia przemysłowego. Producenci już w latach 90. eliminowali częściowo utwardzone oleje roślinne, które są źródłem tłuszczów trans. Co więcej, obowiązujące od 2021 roku rozporządzenie Komisji Europejskiej (UE) 2019/649 sprawia, że żywność zawierająca więcej niż 2 g produkowanych przemysłowo tłuszczów trans na 100 g tłuszczu nie jest dozwolona na rynku Unii Europejskiej - wyjaśnia ekspertka.

Co to oznacza dla konsumentów?

„Dzięki praktykom rynkowym, a także obowiązującym regulacjom konsumenci w Polsce i całej UE mogą mieć pewność, że na sklepowych półkach nie ma margaryn ani innych produktów roślinnych zawierających szkodliwe ilości przemysłowych tłuszczów trans” - podkreśla ekspertka w dziedzinie żywienia.

Jak wskazują badacze, współczesne margaryny to produkty, w których eliminacji tłuszczów trans towarzyszyły również inne korzystne zmiany: zwiększenie udziału jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ograniczenie kwasów nasyconych a także dodawanie steroli roślinnych, które obniżają poziom cholesterolu. Dzięki temu margaryny mogą być wartościowym elementem codziennej diety - do smarowania, gotowania, pieczenia czy smażenia.

„Warto pamiętać, że tłuszcz jest jednym z najważniejszych składników żywności i niezbędnym elementem diety. Ze względów zdrowotnych ważna jest nie tylko ilość, ale także jego jakość. W zdrowej diecie korzystnymi źródłami tego makroskładnika są przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego, bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe” - podsumowuje ekspertka.

Dzisiejsze margaryny to bezpieczne, nowoczesne produkty roślinne, które - stosowane w ramach zbilansowanej diety - mogą wspierać zdrowe wybory żywieniowe konsumentów.

Margaryny są zalecane m.in. jako zamiennik w profilaktyce nadciśnienia tętniczego.

„W diecie DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) zalecanej w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego, należy spożywać dziennie 2-3 porcje tłuszczów (wielkość porcji: 1 łyżka oleju, roślinnego lub margaryny miękkiej, 1 łyżka niskotłuszczowego majonezu)” - czytamy w poradniku Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Eksperci zalecają w nim także zastępowanie tłuszczów nasyconych (głównie zwierzęcych) - tłuszczami nienasyconymi (głównie roślinnymi). Jak oceniają tłuszcze roślinne (np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, miękkie margaryny roślinne), są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Rozporządzenie Komisji Europejskiej (UE) 2019/649 z dnia 24 kwietnia 2019 r. zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do izomerów trans kwasów tłuszczowych, innych niż izomery trans kwasów tłuszczowych naturalnie występujące w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019R0649&from=ES 

Źródło informacji: Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji 18.12.2025, 11:00
Źródło informacji Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ