PKP Intercity: 11,5 mln pasażerów pociągów PesaDART przez trzy lata

07.02.2019, 13:53aktualizacja: 07.02.2019, 13:53

Pociągi PesaDART w barwach PKP Intercity przewiozły w trzy lata blisko 11,5 mln pasażerów i przejechały łącznie ponad 13,2 mln kilometrów - podało w czwartek w komunikacie PKP Intercity.

Jak czytamy, "składy PesaDART, wyprodukowane przez bydgoską Pesę, po raz pierwszy wyjechały na tory 29 grudnia 2015 roku. "Od tego czasu flota dwudziestu pojazdów pokonała łącznie ponad 13,2 mln kilometrów. W samym 2018 roku pociągi PesaDART przejechały ponad 5,6 mln kilometrów" - poinformowano.

"Pociągi PesaDART obsługują trasy dalekobieżne, takie jak Białystok – Jelenia Góra czy Warszawa – Katowice. Od czasu rozpoczęcia eksploatacji do końca ubiegłego roku pojazdy przewiozły łącznie blisko 11,5 mln podróżnych. Niemal 2,2 mln pasażerów składów PesaDART stanowili studenci, blisko 950 tys. dzieci i ponad 850 tys. seniorzy" - wyliczył przewoźnik.

Dodano również, że na "pokładzie pociągów PesaDART do dyspozycji pasażerów jest klimatyzowana, bezprzedziałowa przestrzeń pierwszej i drugiej klasy mieszcząca łącznie 356 osób". Do dyspozycji pasażerów jest także Wi-Fi oraz wydzielona część barowa. Pociąg wyposażony jest także w specjalne urządzenia ułatwiające dostanie się na pokład podróżnym o ograniczonej mobilności ruchowej.

W komunikacie przypomniano ponadto, że 20 elektrycznych zespołów trakcyjnych PesaDART kupiło przez PKP Intercity w 2013 roku w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko 2007-2013, z którego środków sfinansowano 70 proc. inwestycji. Wartość projektu wyniosła 1,32 mld zł. Umowa, poza dostarczeniem pojazdów, obejmuje również ich serwis przez 15 lat. "Tylko w ubiegłym roku Pesa wykonała w 363 przeglądów planowej obsługi technicznej" - dodano. (PAP)

autor: Longina Grzegórska-Szpyt

lgs/ amac/