Polityka i społeczeństwo

CBA: areszt dla funkcjonariusza aresztu (komunikat)

20.10.2016, 15:29aktualizacja: 20.10.2016, 15:29

- CBA informuje:

CBA zatrzymało kierownika zmiany w areszcie śledczym w Bydgoszczy. Stosował specjalny cennik nielegalnych „usług” dla osadzonych. Mężczyzna usłyszał zarzuty korupcyjne. Został tymczasowo aresztowany.

Śledczy z CBA i prokuratury ustalili, że zatrzymany funkcjonariusz aresztu miał nawet specjalny cennik na swoje „usługi” - jeden miesiąc wcześniejszego wyjścia na wolność kosztował 1000 zł, a jeden dzień przepustki 100-150 złotych. Wcześniejsze warunkowe zwolnienie – to w tym specyficznym „cenniku” już znacznie droższa pozycja. Za pieniądze można było także zamówić wizytę w fast-foodzie czy w restauracji podczas konwoju aresztanta. Pomimo obowiązujących przepisów kodeksu karnego wykonawczego osadzonym zezwalano na nielegalne kontakty z osobami trzecimi oraz robienie, a następnie wnoszenie zakupów na teren aresztu.

Według ustaleń śledczych funkcjonariusz miał współpracować z jednym z osadzonych, który pośredniczył w załatwianiu spraw.

Obecne zarzuty dotyczą przyjęcia korzyści majątkowej przez zatrzymanego w wysokości blisko 36 tys. zł.

Sąd przychylił się do wniosku prokuratury o tymczasowe aresztowanie tego byłego już funkcjonariusza służby więziennej.

Śledztwo prowadzi CBA z Bydgoszczy pod nadzorem miejscowej Prokuratury Okręgowej.

kom/ pd/

Data publikacji 20.10.2016, 15:29