Polityka i społeczeństwo

CIS: 99. rocznica bitwy pod Dytiatynem. Obchody z udziałem Wicemarszałek Sejmu (komunikat)

15.09.2019, 17:30aktualizacja: 15.09.2019, 17:30

- CIS informuje:

16 września 1920 r. pod Dytiatynem w województwie stanisławowskim, podczas wojny polsko-bolszewickiej, 13. pułk piechoty i 8. Brygada Artylerii Wojska Polskiego zastąpiły drogę 8. Dywizji Kawalerii Armii Czerwonej, wspieranej przez brygadę i pułk bolszewickiej piechoty. - Z najgłębszą czcią wspominamy i składamy hołd naszym bohaterskim żołnierzom wiernym Ojczyźnie i walczącym do końca – poległym w bitwie pod Dytiatynem. W ciągu wielogodzinnych walk, niewielki oddział Polaków odparł 5 szarż Armii Czerwonej. Kiedy zabrakło amunicji – bronili się bagnetami i kolbami. To tu właśnie oddali życie spełniając swój żołnierski obowiązek - powiedziała wicemarszałek Sejmu Małgorzata Gosiewska podczas uroczystych obchodów rocznicy.

Polakom udało się zatrzymać wojska nieprzyjaciela, ratując przed rozbiciem 8. Dywizję Piechoty oraz sprzymierzoną ukraińską dywizję kawalerii. Jak zauważyła Wicemarszałek bitwa, w której tak wielu polskich żołnierzy złożyło swe życie na ołtarzu ojczyzny, była kluczowa dla polskiej kontrofensywy. Swoje wystąpienie zakończyła słowami: - Bohaterowie Wzgórza 385, spoczywajcie w pokoju wiecznym i wiecznej chwale, którą zdobyliście w walce za Ojczyznę! Cześć Waszej pamięci!

W II Rzeczpospolitej pamięć o tamtych wydarzeniach była żywa, a bitwa zyskała miano „Polskich Termopil”. Walki żołnierzy polskich pod Dytiatynem zostały upamiętnione na Grobie Nieznanego Żołnierza w Warszawie, napisem na jednej z tablic w II RP i po 1990 r. - "DYTIATYN 16 IX 1920".

kom/ skib/

Data publikacji 15.09.2019, 17:30