Polityka i społeczeństwo

Dni uczenia się dorosłych: 200 bezpłatnych wydarzeń edukacyjnych w całej Polsce

12.09.2019, 12:54aktualizacja: 12.09.2019, 12:54

Logo
„Dni uczenia się dorosłych 2019” to kolejna edycja inicjatywy kierowanej do wszystkich osób dorosłych bez względu na wiek, wykształcenie, wykonywany zawód czy zainteresowania.

W ramach „Dni” od 15 września do 15 października w całej Polsce odbędzie się ponad 200 bezpłatnych wydarzeń edukacyjnych: dni i noce otwarte, warsztaty, szkolenia, plenerowe treningi, seminaria, spotkania i dyskusje, webinaria (szkolenia on-line), konferencje, dni kariery, wycieczki, pikniki i pokazy, programy radiowe i telewizyjne, wystawy i artykuły w czasopismach oraz internecie.

Wydarzenia adresowane są do wszystkich tych, którzy stawiają na rozwój własny i swoich pracowników. Przekrój tematów jest niesłychanie szeroki, od robotyki i informatyki, przez taniec, gotowanie, krawiectwo, pielęgnację cery po radzenie sobie ze stresem oraz uczenie się… jak się uczyć.

Inicjatorem i koordynatorem kampanii jest Polska Izba Firm Szkoleniowych przy współpracy z instytucjami i organizacjami zajmującymi się na co dzień działaniami o charakterze edukacyjnym (firmy szkoleniowe, uczelnie, organizacje pozarządowe, społecznicy) przy wsparciu Ministerstw Edukacji Narodowej, Inwestycji i Rozwoju oraz Nauki i Szkolnictwa Wyższego, agend rządowych oraz kilkunastu regionalnych koordynatorów. Honorowego patronatu kampanii udzielił Polski Komitet ds. UNESCO.

Wojciech Drabko, koordynator kampanii: „Polacy po wyjściu ze szkolnej lub akademickiej ławy nie są chętni do kontynuowania nauki. Organizując +Dni uczenia się dorosłych+ chcemy to zmienić, chcemy zachęcić dorosłych do uczenia się przez całe życie, pokazać im mnogość tematów i sposobów rozwijania się, które są na wyciągnięcie ręki. Jest przecież tyle ciekawych rzeczy do poznania, informacji i umiejętności przydatnych w życiu zawodowym czy społecznym – w pobliskiej bibliotece, na uczelni, w internecie, w firmie szkoleniowej, na konferencji”.

Każdy, kto chciałby włączyć się w „Dni uczenia się dorosłych 2019” jako partner lub uczestnik, znajdzie niezbędne informacje na stronie kampanii www.edurosli.pl

oraz:

dni@pifs.org.pl

www.facebook.com/DniUczeniasieDoroslych

Zapraszamy wszystkich zainteresowanych, podkreślając, że dzięki nauce możemy rozwijać nasze zainteresowania, poszerzać horyzonty, lepiej funkcjonować we współczesnym świecie i lepiej go rozumieć.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 12.09.2019, 12:54