Polityka i społeczeństwo

GDDiK: 20 umów w ekspresowym tempie

15.07.2024, 16:54aktualizacja: 15.07.2024, 17:22

GDDiK
11,7 mld zł na blisko 300 km esek - to efekt 20 umów, jakie podpisaliśmy od początku roku na realizację dróg ekspresowych. Do tego trzeba jeszcze dodać blisko 750 mln zł na ponad 36 km obwodnic z pięciu podpisanych umów. W realizacji mamy przeszło 1600 km dróg.

Konsekwentnie rozwijamy sieć dróg ekspresowych

Połowa kontraktów, zawartych od początku br., dotyczy realizacji 10 odcinków dróg ekspresowych S10 i S11 o długości ponad 144 km, które skomunikują zachodnią i środkową część Pomorza z resztą kraju. Droga ekspresowa S10 (o długości ok. 410 km) stanowić będzie najkrótsze połączenie drogowe Szczecina z Warszawą, z kolei S11 (o długości ponad 580 km) ułatwi dojazd z Kołobrzegu i Koszalina do miast wchodzących w skład konurbacji górnośląskiej.

Podpisaliśmy też umowy m.in. na odcinki dróg ekspresowych S16 i S19, będących częścią szlaku Via Carpatia. To kluczowy korytarz transportowy łączący Europę północną i południową. Na terenie Polski długość trasy wyniesie ok. 700 km. Będzie przebiegała przez teren pięciu województw: podlaskiego, warmińsko-mazurskiego, mazowieckiego, lubelskiego i podkarpackiego.

Od 1 stycznia do 15 lipca 2024 r. podpisaliśmy umowy na realizację następujących odcinków dróg ekspresowych:
S8 Ząbkowice Śląskie - Bardo (13,96 km),
S10 Stargard Wschód - Suchań (13,8 km),
S10 Suchań - Recz (19,6 km),
S10 Recz - Cybowo (15,68 km),
S10 Cybowo - Łowicz Wałecki (16,6 km),
S10 Piecnik - Wałcz (16 km),
S10 Witankowo - Piła Północ (13 km),
S11 Oborniki - Poznań wraz z obwodnicą Obornik (22,17 km),
S11 obwodnica Kępna II jezdnia (4,2 km),
S11 Kępno - Siemianice (12,5 km),
S11 Gotartów - Olesno (10,53 km),
S12 gr. woj. łódzkiego i mazowieckiego - Przysucha (14,43 km),
S12 Przysucha - Wieniawa (14,72 km),
S16 Barczewo - Biskupiec (18,2 km),
S16 Knyszyn - Krynice (8,61 km),
S19 Sokółka - Czarna Białostocka (24,1 km),
S19 Czarna Białostocka - Białystok Północ (12,34 km),
S19 Białystok Północ - Dobrzyniewo (9,48 km),
S19 Lutcza - Domaradz (6,43 km),
S74 Cedzyna - Łagów z obwodnicą Łagowa (30,02 km).

Łącznie aż 25 umów

Od początku roku podpisaliśmy też umowy na pięć inwestycji z Programu budowy 100 obwodnic o długości ponad 36 km i wartości blisko 750 mln zł:

• obwodnica Szwecji w ciągu DK22 (4,18 km),
  • obwodnica Rusinowa w ciągu DK22 (4,5 km),
  • obwodnica Wałcza w ciągu DK22 (13,3 km),
  • obwodnica Krosna Odrzańskiego w ciągu DK29 (11,38 km),
  • obwodnica Sanoka w ciągu DK28 (II etap, 3 km).

Łącznie od stycznia do połowy lipca podpisaliśmy 25 umów o wartość przekraczającej 12,4 mld zł, dzięki którym możliwa będzie realizacja blisko 333 km nowych dróg krajowych. Dla porównania, w analogicznym okresie 2023 r. zawarliśmy dziewięć umów na odcinki o długości ponad 104 km i wartości powyżej 4,2 mld zł. W całym 2023 r. było to 16 kontraktów na odcinki o długości ok. 216 km i wartości niemal 8,6 mld zł.

Inwestycja drogowa to projekt rozłożony na lata, którego realizacja to czas wypełniony intensywną pracą związaną z przygotowaniem, ogłaszaniem postępowań przetargowych, uzyskiwaniem niezbędnych pozwoleń, czy w końcu z samą budową. Kierowcy mają do dyspozycji 5124 km dróg szybkiego ruchu, w tym 1849,2 km autostrad i 3274,9 km dróg ekspresowych.

Źródło informacji: GDDiK

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE