Polityka i społeczeństwo

IPN ws. materiałów zabezpieczonych w domu wdowy po W. Jaruzelskim (komunikat)

13.05.2016, 15:24aktualizacja: 13.05.2016, 15:24

- IPN informuje:

Zakończyły się oględziny 17 pakietów materiałów zabezpieczonych w dniu 29 lutego br. w domu wdowy po Wojciechu Jaruzelskim. 26 kwietnia br. prokurator Oddziałowej Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu w Warszawie wydał postanowienie w przedmiocie zadysponowania ujawnionych dowodów rzeczowych. Przewidywało ono, że dokumenty podlegające z mocy prawa przekazaniu do IPN mają być przekazane Prezesowi Instytutu Pamięci Narodowej i w konsekwencji zostałyby włączone do zasobu archiwalnego Instytutu. Pełnomocnik rodziny Jaruzelskich złożył na to postanowienie zażalenie. W związku z tym sprawa trafiła do Sądu Rejonowego Warszawa Śródmieście.

Informacja o przekazaniu dokumentów do archiwum i o tym, od kiedy będą udostępniane, zostanie podana w stosownym komunikacie

Czynności prokuratora były dokonane w ramach śledztwa sygn. S 64/15/Zi w sprawie ukrycia przez osobę do tego nieuprawnioną dokumentów podlegających przekazaniu Instytutowi Pamięci Narodowej, tj. o czyn z art. 54 ust. 1 ustawy o IPN.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ mkz/

Data publikacji 13.05.2016, 15:24