Polityka i społeczeństwo

Izraelscy eksperci na pomoc uchodźcom z Ukrainy

20.06.2022, 08:00aktualizacja: 20.06.2022, 08:26

Fundacja ELNET-Poland
Wybitni izraelscy specjaliści w dziedzinie traumy i zapobiegania PTSD odwiedzą Polskę na zaproszenie Fundacji ELNET-Poland. Psychiatra dr Eyal Fruchter i psycholog dr Gila Matzliah-Liberman poprowadzą szkolenia dla polskich terapeutów i psychiatrów pracujących z ofiarami wojny w Ukrainie oraz pomogą stworzyć kompleksowy program wsparcia.

Podczas sześciodniowego pobytu w Polsce, od 19 do 24 czerwca 2022 roku, dr Eyal Fruchter i dr Gila Matzliah-Liberman, przeprowadzą warsztaty z psychologami i terapeutami, spotkają się przedstawicielami Urzędu Miasta Wrocławia, Komisji Zdrowia w Sejmie RP oraz osobami bezpośrednio zaangażowanymi w pomoc uchodźcom w Warszawie i we Wrocławiu.

Celem wizyty izraelskich ekspertów jest nie tylko doraźna pomoc osobom wspierającym uchodźców, ale również stworzenie długofalowego programu, który będzie skutecznym narzędziem w walce z traumą wojenną i objawami stresu pourazowego. Koncepcja programu zakłada działania w wielu obszarach: wymianę doświadczeń i szkolenia dla psychologów i terapeutów, spotkania z parlamentarzystami i osobami pracującymi w punktach pomocy uchodźcom, stworzenie dalszej efektywnej strategii pomocowej i materiałów edukacyjnych. Pracownicy organizacji pozarządowych i wolontariusze są grupą szczególnie narażoną na wtórny zespół stresu pourazowego i wypalenie aktywistyczne, dlatego tak ważna jest edukacja w tej dziedzinie.

Wizyta izraelskich lekarzy jest odpowiedzią na ogromne zapotrzebowanie na wsparcie psychologiczne dla osób uciekających przed wojną w Ukrainie. Izraelscy terapeuci mają nieporównywalnie większe doświadczenie i wiedzę w zakresie zagadnień traumy wojennej i stresu pourazowego niż europejscy specjaliści, ponieważ jest to ważny przedmiot badań oraz temat stale obecny w izraelskim społeczeństwie.

Częścią wizyty będzie otwarte spotkanie w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN adresowane do wolontariuszy, przedstawicieli NGO oraz osób opiekujących się uchodźcami, które odbędzie się w piątek, 24 czerwca o godz. 10:00 i będzie doskonałą okazją do wysłuchania głosu doświadczonych specjalistów.

Czerwcowa wizyta w Polsce dr Eyala Fruchtera i dr Gili Matzliah-Liberman otwiera projekt wsparcia uchodźców z Ukrainy Fundacji ELNET-Poland. Projekt Fundacji ma na celu wymianę doświadczeń i ekspertów oraz opracowanie kompleksowego systemu możliwego do wdrożenia w różnych miastach Europy Środkowo-Wschodniej.

Dr Eyal Fruchter jest dyrektorem Oddziału Zdrowia Psychicznego w Rambam Health Care Campus w Hajfie. Kierował Wydziałem Zdrowia Psychicznego w Korpusie Medycznym IDF (Sił Obronne Izraela). Pracował również w USA, gdzie studiował leczenie i zapobieganie PTSD na Uniwersytecie Południowej Kalifornii. Dr Fruchter jest czołowym klinicystą i badaczem w dziedzinie zapobiegania samobójstwom i PTSD oraz autorem wielu publikacji naukowych.

Dr Gila Matzliah-Liberman jest psychologiem edukacyjnym i dyrektorką Educational Psychology Service and Multi-Disciplinary Center, które zapewnia pomoc psychologiczną i paramedyczną dla dzieci, rodziców i osób zajmujących się edukacją. Pracowała jako psycholog regionalny dla miasta Tel-Awiwu oraz była przedstawicielką izraelskiego Ministerstwa Edukacji przy Narodowej Radzie Psychologów. Ponadto jest doradczynią Ministerstwa Edukacji ds. aspektów psychologicznych programu nauczania o Holokauście. Publikuje artykuły w prasie, jest autorką książek dla dzieci.

Fundacja ELNET-Poland

Misją Fundacji ELNET-Poland jest budowanie mostów pomiędzy Izraelem a Unią Europejską poprzez wymianę doświadczeń i ekspertów. ELNET (European Leadership Network) tworzy platformę dialogu i współpracy dla lepszej przyszłości. Sieć ELNET ma swoje przedstawicielstwa w Berlinie, Brukseli, Londynie, Paryżu, Warszawie, Tel Awiwie i Nowym Jorku.

KONTAKT:
Marta Kubica