Polityka i społeczeństwo

Komentarz MEN do raportu NIK „Bezpieczeństwo i higiena nauczania w szkołach publicznych” (komunikat)

03.03.2017, 11:16aktualizacja: 03.03.2017, 11:16

- MEN informuje:

Dziękujemy Najwyższej Izbie Kontroli za monitorowanie sytuacji w polskich szkołach i placówkach oraz zwracanie szczególnej uwagi na to, aby szkoła była bezpieczna. Kwestie związane z ochroną zdrowia, bezpieczeństwem i higieną pracy w szkołach oraz placówkach oświatowych są dla Ministra Edukacji Narodowej bardzo istotne. Widzimy, że wiele elementów wymaga naprawy. Sukcesywnie robimy to.

W ustawie Prawo oświatowe wprowadziliśmy przepisy zobowiązujące dyrektora szkoły do uwzględnienia zasad ochrony zdrowia i higieny pracy przy ustalaniu tygodniowego rozkładu zajęć. Dodatkowo w rozporządzeniu określającym ogólne przepisy bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach wskażemy najważniejsze wymagania dotyczące, m.in., potrzeby różnicowania zajęć w każdym dniu, czy też zakazu planowania zajęć edukacyjnych wymagających zwiększonej koncentracji na ostatnich godzinach lekcyjnych.

Warto pamiętać, że dyrektor szkoły ma prawny obowiązek zapewnienia uczniom możliwości pozostawienia części podręczników i przyborów szkolnych w pomieszczeniach szkolnych. Kontrole służb sanitarnych wykazały, że przeciążenie tornistra często powoduje wkładanie do niego rzeczy, które wcale nie są konieczne do nauki na zajęciach szkolnych (gry, zabawki, albumy z naklejkami, itp.). Zatem w tym przypadku ważne jest wzmocnienie nadzoru pedagogicznego nad szkołami, co uwzględniliśmy w prawie oświatowym. Apelujemy również do rodziców, by sprawdzali, co ich dzieci noszą w plecakach szkolnych.

Kwestia organizowania zajęć lekcyjnych z poszanowaniem zasad higieny pracy umysłowej uczniów będzie jednym z priorytetowych kierunków realizacji polityki oświatowej państwa oraz będzie monitorowana w ramach nadzoru pedagogicznego.

kom/ mkz/

Data publikacji 03.03.2017, 11:16