Polityka i społeczeństwo

Komunikat rzecznika prasowego ministra koordynatora służb specjalnych

09.06.2017, 11:21aktualizacja: 09.06.2017, 11:21

- Rzecznik prasowy ministra koordynatora służb specjalnych informuje:

Likwidacja dwóch kasyn w Wólce Kosowskiej – KOMUNIKAT RZECZNIKA PRASOWEGO MINISTRA KOORDYNATORA SŁUŻB

Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego wraz ze Strażą Graniczną oraz Urzędem Celno-Skarbowym w Warszawie ujawniły i zlikwidowały dwa nielegalne kasyna działające na terenie Wólki Kosowskiej. W czasie wspólnej akcji zatrzymano dwie nielegalnie przebywające w Polsce osoby, zabezpieczono narkotyki, nielegalne automaty do gier, sfałszowane dokumenty, a także gotówkę.

W nocy z 7 na 8 czerwca 2017 roku na terenie podwarszawskiej Wólki Kosowskiej przeprowadzone zostały wspólne działania ABW, Straży Granicznej i KAS skierowane przeciwko zorganizowanej przestępczości azjatyckiej. Tuż po północy funkcjonariusze weszli do dwóch lokali, w których zastali około 40 w pełni działających urządzeń do gier hazardowych, dwie ruletki wielostanowiskowe oraz stół do gry w kości. Na zabezpieczonych maszynach zainstalowane były gry o charakterze losowym, prowadzone w celach komercyjnych.

Na miejscu funkcjonariusze zastali kilkudziesięciu graczy, głównie cudzoziemców pochodzenia azjatyckiego. Wśród nich były dwie osoby nielegalnie przebywające na terytorium Polski, prawdopodobnie powiązane z prowadzeniem nielegalnych kasyn. W ich sprawie do sądu został skierowany wniosek o umieszczenie w Strzeżonych Ośrodku dla Cudzoziemców.

W toku podjętych czynności zabezpieczono niewielką ilość metamfetaminy, trzy podrobione na wzór oryginalnych paszporty, polskie prawa jazdy, egzemplarze „in blanco” świadectw urodzenia, liczną dokumentację finansowo-księgową oraz środki finansowe w gotówce pochodzące z nielegalnych transakcji hazardowych.

Mazowiecki Urząd Celno-Skarbowy w Warszawie wszczął w tej sprawie postępowania karno-skarbowe. Przewidywana kara finansowa z tego tytułu może wynieść nawet 4 miliony złotych. Sprawa ma charakter rozwojowy.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ kam/

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE