Polityka i społeczeństwo

KPRM: Komunikat po posiedzeniu Rady Ministrów (komunikat)

10.06.2024, 17:21aktualizacja: 11.06.2024, 09:55

- Kancelaria Prezesa Rady Ministrów informuje:

W pierwszej części posiedzenia Rady Ministrów, które odbyło się w Białymstoku, rząd przyjął uchwałę w sprawie ustanowienia „Narodowego Programu Odstraszania i Obrony - Tarcza Wschód” wraz z uchwałą w sprawie sytuacji na wschodniej granicy Polski. Obrady rządu rozpoczęły się od uczczenia minutą ciszy tragicznie zmarłego żołnierza, który został zaatakowany na granicy polsko-białoruskiej. Posiedzenie Rady Ministrów będzie kontynuowane 12 czerwca w Warszawie.

Rząd przyjął:

- uchwałę w sprawie programu „Narodowy Program Odstraszania i Obrony – Tarcza Wschód”;

Rada Ministrów, podczas posiedzenia w Białymstoku, przyjęła uchwałę w sprawie ustanowienia programu „Narodowy Program Odstraszania i Obrony - Tarcza Wschód”, przedłożoną przez Ministra Obrony Narodowej.

Rząd zamierza utworzyć kompleksową infrastrukturę obronną na wschodniej flance NATO, aby przeciwdziałać zagrożeniom z Białorusi i Rosji. W tym celu ustanowiony został specjalny program o wartości ok. 10 mld zł, który realizowany będzie w latach 2024-2028.

Najważniejsze rozwiązania

Program obejmie przygotowanie do obrony terenów, które znajdują się przy granicy z Białorusią i Rosją.

Dotyczy to w szczególności:

- wzmocnienia tzw. zdolności przeciwzaskoczeniowych:

-- budowa systemu wykrywania, ostrzegania i śledzenia opartego na sieci stacji bazowych;

-- budowa wysuniętych baz operacyjnych (HUB-ów logistycznych);

-- budowa sieci bunkrów/ukryć dla systemów rażenia oraz rozwinięcie infrastruktury na potrzeby systemów antydronowych,

- ograniczania mobilności przeciwnika, w tym m.in.:

-- budowa rowów przeciwczołgowych;

-- przygotowanie kamufletów (min podziemnych) do wysadzania dróg i mostów;

-- pogłębianie rowów melioracyjnych;

-- wzmocnienie naturalnych uwarunkowań terenu,

- zapewnienia mobilności wojska, w tym m.in.:

-- gromadzenie konstrukcji mostowych przy przeszkodach wodnych;

-- przygotowanie przyczółków z dojazdami;

-- przygotowanie osi przepraw drogowych (umacnianie brzegów, wzmacnianie dróg dojazdowych);

-- dostosowanie nośności wybranych obiektów inżynieryjnych do wymaganych potrzeb,

- zapewnienia bezpieczeństwa wojska oraz ochrony ludności cywilnej, w tym m.in.:

-- budowa ukryć z konstrukcji lekkich lub prefabrykowanych;

-- budowa podziemnych magazynów na środki bojowe i wysokowartościowy sprzęt wojskowy;

-- rozbudowa rejonów obrony.

Program realizowany będzie w latach 2024-2028. Na ten cel rząd zamierza przeznaczyć ok. 10 mld zł.

- uchwałę w sprawie sytuacji na wschodniej granicy Rzeczypospolitej Polskiej.

Rada Ministrów, podczas posiedzenia w Białymstoku, przyjęła uchwałę w sprawie sytuacji na wschodniej granicy Rzeczypospolitej Polskiej, przedłożoną przez Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji.

Praktyczną konsekwencją uchwały jest przygotowywane rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji dotyczące utworzenia specjalnej strefy przy granicy Polski z Białorusią.

Tekst uchwały

Rada Ministrów z najwyższą powagą odnotowuje narastające zagrożenie dla bezpieczeństwa zewnętrznego i wewnętrznego związane z sytuacją na wschodniej granicy naszego Państwa. Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r. nałożyła na Radę Ministrów obowiązek zapewnienia bezpieczeństwa zewnętrznego, wewnętrznego oraz porządku publicznego. Rząd i poszczególni ministrowie podejmują i będą podejmować wszystkie niezbędne działania, aby to bezpieczeństwo i porządek zapewnić, szanując jednocześnie wiążące Rzeczpospolitą Polską zobowiązania do udzielania ochrony osobom, które w sposób uprawniony i uzasadniony tej ochrony poszukują.

Rada Ministrów podkreśla, że w obliczu nasilających się wrogich działań hybrydowych na wschodniej granicy Rzeczypospolitej Polskiej stanowiącej jednocześnie granicę zewnętrzną Unii Europejskiej, strefy Schengen oraz strefy państw NATO, w tym w szczególności organizowanej przez władze Republiki Białorusi oraz Federacji Rosyjskiej, rosnącej presji migracyjnej ze strony obywateli państw trzecich na polsko-białoruskim odcinku granicy, nasi funkcjonariusze i żołnierze – strzegąc nienaruszalności granicy państwowej, dzielnie stawiają czoła próbom destabilizacji sytuacji na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz Unii Europejskiej.

Rada Ministrów wyraża wdzięczność i uznanie funkcjonariuszom i pracownikom Straży Granicznej, żołnierzom i pracownikom Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, funkcjonariuszom i pracownikom Policji pełniącym służbę na granicy Rzeczypospolitej Polskiej, a także funkcjonariuszom i pracownikom służb państwowych pełniących pełną zaangażowania i poświęcenia służbę związaną z ochroną granicy Państwa. Rada Ministrów docenia także postawę mieszkańców, wspólnot lokalnych i samorządów w trudnej sytuacji, w jakiej się znaleźli.

Rada Ministrów podkreśla wagę podejmowanych przez Ministra Obrony Narodowej oraz Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji działań na rzecz zapewnienia ochrony prawnej żołnierzom i funkcjonariuszom strzegącym nienaruszalności granicy państwowej, będących celem ataków w związku z pełnieniem przez nich obowiązków służbowych.

Rada Ministrów wyraża wsparcie dla podejmowanych przez Ministra Obrony Narodowej, Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz podległych im służb działań ukierunkowanych na ochronę podzielanych przez rodzinę państw demokratycznych wartości: wolności i wspólnego bezpieczeństwa.

kom/ from/ wus/

Data publikacji 10.06.2024, 17:21