Polityka i społeczeństwo

KPRM: Komunikat po posiedzeniu Rady Ministrów (komunikat)

19.06.2024, 17:48aktualizacja: 19.06.2024, 17:49

- Kancelaria Prezesa Rady Ministrów informuje:

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy, który reguluje kwestię użycia Sił Zbrojnych do samodzielnych działań w czasie pokoju na terytorium RP. Zapewnia również ochronę prawną i możliwość użycia broni w określonych przypadkach, tak aby skuteczniej chronić granicę i państwo przed aktami agresji. Rząd przyjął także projekt ustawy, który zwiększa przestrzeń fiskalną i rozszerza listę jednostek podlegających stabilizującej regule wydatkowej. Cztery przyjęte uchwały wprowadzają dodatek motywacyjny (1000 zł brutto miesięcznie) dla określonych grup zawodowych z systemu opieki nad dziećmi do lat 3., pomocy społecznej, pieczy zastępczej, rodzin zastępczych zawodowych i prowadzących rodzinne domy dziecka. W sumie z tych zmian skorzysta ok. 200 tys. osób, a rząd przeznaczy na ten cel w latach 2024 – 2027 blisko 10 mld zł. Ostatni dokument, nad którym pochyliła się Rada Ministrów, wprowadza korzystne rozwiązania dla rolników w zakresie Zielonego Ładu.

Rada Ministrów przyjęła:

- projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu usprawnienia działań Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, Policji oraz Straży Granicznej na wypadek zagrożenia bezpieczeństwa państwa https://www.gov.pl/web/premier/Projekt-ustawy-o-zmianie-niektorych-ustaw-w-celu-usprawnienia-dzialan-sil-zbrojnych-rzeczypospolitej-polskiej-policji-oraz-strazy-granicznej-na-wypadek-zagrozenia-bezpieczenstwa-panstwa;

- projekt ustawy o zmianie ustawy o finansach publicznych oraz niektórych innych ustaw https://www.gov.pl/web/premier/projekt-ustawy-o-zmianie-ustawy-o-finansach-publicznych-oraz-niektorych-innych-ustaw8;

- uchwałę w sprawie ustanowienia rządowego programu "Dofinansowanie wynagrodzeń w postaci dodatku motywacyjnego oraz kosztów składek od tych wynagrodzeń pracowników zatrudnionych w samorządowych instytucjach opieki nad dziećmi w wieku do lat 3 na lata 2024–2027" https://www.gov.pl/web/premier/uchwala-w-sprawie-ustanowienia-rzadowego-programu-dofinansowanie-wynagrodzen-w-postaci-dodatku-motywacyjnego-oraz-kosztow-skladek-od-tych-wynagrodzen-pracownikow-zatrudnionych-w-samorzadowych-instytucjach-opieki-nad-dziecmi-w-wieku-do-lat-3-na-lata-20242027;

- uchwałę w sprawie rządowego programu "Dofinansowanie wynagrodzeń pracowników jednostek wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej na lata 2024-2027" https://www.gov.pl/web/premier/uchwala-w-sprawie-rzadowego-programu-dofinansowanie-wynagrodzen-pracownikow-jednostek-wspierania-rodziny-i-systemu-pieczy-zastepczej-na-lata-2024-2027;

- uchwałę w sprawie ustanowienia rządowego programu "Dofinansowanie wynagrodzeń rodzin zastępczych zawodowych i prowadzących rodzinne domy dziecka na lata 2024-2027" https://www.gov.pl/web/premier/uchwala-w-sprawie-ustanowienia-rzadowego-programu-dofinansowanie-wynagrodzen-rodzin-zastepczych-zawodowych-i-prowadzacych-rodzinne-domy-dziecka-na-lata-2024-2027;

- uchwałę w sprawie ustanowienia rządowego Programu "Dofinansowanie wynagrodzeń pracowników jednostek organizacyjnych pomocy społecznej w postaci dodatku motywacyjnego na lata 2024-2027" https://www.gov.pl/web/premier/uchwala-w-sprawie-ustanowienia-rzadowego-programu-dofinansowanie-wynagrodzen-pracownikow-jednostek-organizacyjnych-pomocy-spolecznej-w-postaci-dodatku-motywacyjnego-na-lata-2024-2027;

- uchwałę w sprawie przyjęcia projektu zmiany Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027 https://www.gov.pl/web/premier/uchwala-w-sprawie-przyjecia-projektu-zmiany-planu-strategicznego-dla-wspolnej-polityki-rolnej-na-lata-20232027.

Materiały do pobrania:

- zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/premierrp/albums/72177720318044717/