Polityka i społeczeństwo

Marszałek Przybylski: Karpacz to miejsce wymiany doświadczeń, myśli, rozmowy o trendach i wyzwaniach, które stawia przed wszystkimi zmieniająca się rzeczywistość

07.09.2022, 12:29aktualizacja: 07.09.2022, 12:46

Fot. PAP/T. Klepczyński
Forum Ekonomiczne w Karpaczu to znakomita okazja do spotkań z ekspertami, praktykami, możliwość wymiany doświadczeń - uważa Cezary Przybylski, marszałek województwa dolnośląskiego. Ponadto to także znakomita promocja Dolnego Śląska.

Wypowiadając się w trakcie Forum Ekonomicznego, marszałek Przybylski podkreślił, że to największa tego typu impreza w Europie Środkowo-Wschodniej.

„Tu przyjeżdżają głowy państw, eksperci ze świata nauki, polityki, przedstawiciele organizacji pozarządowych. To ogromna promocja Dolnego Śląska, który rozwija się jako jeden z najdynamiczniejszych gospodarczo regionów w Polsce, ale też jest na 6. miejscu pod względem rozwoju spośród prawie 280 regionów Unii Europejskiej” - mówił marszałek.

Głównym tematem tegorocznego Forum są konsekwencje napaści Rosji na Ukrainę, które niosą skutki nie tylko dla Polski, Europy, ale i całego świata.

„Jeżeli popatrzymy tylko na miasto Wrocław, obecnie jedną trzecia jego mieszkańców stanowią Ukraińcy. To ludzie, którzy zostali wyrwani ze swoich domów, od swoich rodzin, ze swojego środowiska. Znaleźli przyjazny dom na Dolnym Śląsku” - mówił Cezary Przybylski.

Według niego Forum Ekonomiczne, to także promocja turystyczna całego regionu, w którym jest najwięcej zabytków w Polsce, a także atrakcyjne dla przyjeżdżających Sudety.

XXXI Forum Ekonomiczne odbywa się w dniach 6-8 września 2022 r. w Karpaczu.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo