Polityka i społeczeństwo

MFIPR: O polityce spójności i instrumentach zwrotnych UE podczas Konwentu Marszałków Województw RP (komunikat)

09.09.2021, 16:02aktualizacja: 09.09.2021, 16:03

- Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej informuje:

Dziś po raz kolejny odbył się Konwent Marszałków Województw RP. W wydarzeniu wzięli udział wiceszefowie Ministerstwa Funduszy i Polityki Regionalnej Małgorzata Jarosińska-Jedynak oraz Waldemar Buda.

Przedstawiciele resortu uczestniczyli w rozmowach na temat stanu przygotowania polityki spójności 2021-2027 oraz wdrożenia mechanizmu instrumentów zwrotnych w procesie zarządzania rozwojem województwa.

Nowa perspektywa finansowa

– Na przełomie września i października Umowa Partnerstwa (UP) zostanie przyjęta przez Radę Ministrów. Po czym zakończy się krajowa ścieżka legislacji i ostateczny dokument zostanie przekazany Komisji Europejskiej (KE). Będziemy jeszcze doprecyzować kilka kwestii, które dotychczas nie zostały uzgodnione w dialogu nieformalnym – mówił Waldemar Buda, sekretarz stanu w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej.

W ciągu trzech miesięcy od przekazania Umowy Partnerstwa Komisji Europejskiej zostaną przekazane także programy krajowe, które wcześniej przejdą ścieżkę legislacji w Polsce. Prawdopodobnie nastąpi to na przełomie czwartego kwartału 2021 roku i pierwszego kwartału 2022 roku.

Istotnym elementem prac nad programami krajowymi są konsultacje społeczne, które umożliwiają zebranie uwag ze strony partnerów społecznych, gospodarczych, organizacji pozarządowych, samorządu terytorialnego oraz obywateli. W przypadku sześciu programów zostały już zakończone.

Program Fundusze Europejskie Pomoc Żywnościowa będzie konsultowany w październiku, a nowy program finansowany z Funduszu Sprawiedliwej Transformacji na przełomie 2021 i 2022 roku. 40 procent funduszy polityki spójności zarządzanych będzie na poziomie regionalnym. Podział środków na poszczególne województwa został zaprezentowany w czerwcu. Kolejnym krokiem jest zaprezentowanie przez zarządy województw stanowisk do projektów Kontraktów Programowych. Następnie dokumenty zostaną podpisane przez strony i przekazane do negocjacji z KE.

Krajowy Plan Odbudowy (KPO), czyli polski projekt wykorzystania środków z Funduszu Odbudowy, został przekazany KE 3 maja 2021 roku. Wcześniej dokument poddano szerokim konsultacjom społecznym. Zorganizowane zostały trzy debaty poświęcone poszczególnym komponentom KPO oraz przeprowadzonych zostało 5 wysłuchań publicznych oraz tak zwane „wysłuchania odwrócone”. W najbliższym czasie KE powinna przekazać decyzję w sprawie akceptacji polskiego KPO.

Instrumenty finansowe polityki spójności 2021-2027 oraz KPO

Nowa perspektywa finansowa UE otwiera przed polskimi regionami nowe szanse rozwoju. KE zachęca do łączenia środków pomocy bezzwrotnej ze środkami pomocy zwrotnej. Forma finansowania zwrotnego ma wiele zalet jak mniejsze wymogi formalne, dokumentacyjne czy szerszy zakres wydatków możliwych do finansowania. Pożyczki stanowią także źródło wsparcia w dłuższym okresie czasu.

– Zachęcam Państwa do rozważenia stosowania instrumentów zwrotnych wszędzie tam, gdzie jest to uzasadnione charakterem projektów i podmiotów, które je realizują – mówiła Małgorzata Jarosińska-Jedynak, wiceszefowa resortu.

Łączny budżet KPO ma wynieść około 58 miliardów euro, z czego w formie zwrotnej w pierwszej kolejności ma zostać wykorzystana kwota 9,5 miliarda euro. W zdecydowanej większości środki KPO mają być wykorzystane w formie pożyczek.

– Głównymi odbiorcami wsparcia instrumentów zwrotnych KPO będą przedsiębiorstwa oraz jednostki samorządu terytorialnego. W tej formie będą oni mogli sfinansować między innymi inwestycje w odnawialne i niskoemisyjne źródła energii w przedsiębiorstwach czy zero i niskoemisyjny transport – zakończyła Małgorzata Jarosińska-Jedynak.

kom/ amac/

Data publikacji 09.09.2021, 16:02